Tervetuloa virkistysmelontaan!

Virkistysretki Porvooseen 27.5.2006 (Kuva Risto Jaatinen)

 

 

VIRKISTYSJAOSTON RETKET

Virkistysjaoksen torstairetket starttaavat vajalta kesäkaudella joka torstai klo 18.00, silloin ollaan kajakissa vesillä lähtövalmiina, eli mela vedessä.

Virkistävää melontaa torstai-iltaisin

Virkistysmelonnoilla tutustumme lähivesiin ja niiden tarjoamiin melontareitteihin. Reitti, kohde ja vauhti riippuvat säästä ja osallistujista, kesto noin 2-3h (että vielä ehtii saunaan!). Joskus käydään Haukilahden uimarannalla tai jopa Suomenlinnassa asti ja matkaa saattaa tulla yli 20 km mutta esimerkiksi syksyllä kovemmalla tuulella ja illan jo hämärtyessä aiemmin Ykan kympin kiertokin riittää.

Tieto torstaimelonnasta kerrotaan mahdollisuuksien mukaan edellisenä keskiviikkoiltana Merimelojien Facebook-sivulla, mahdollinen kohdekin voi olla jo tiedossa. Sää sanoo kuitenkin aina viimeisen sanan, joten voi olla, että lopullinen kohde päätetään vasta vajasaaren laiturilla.

Samalla viikolla käydyn melontakoulun jälkeen ei vielä ehkä kannata lähteä torstaiseen virkistysmelontaan, ainakaan ellei aiempaa melontakokemusta 10-15 km matkoista ole. Ketään ei kuitenkaan jätetä matkasta ja kovimmat kuntoilijat hinaavatkin matkan varrella väsähtäneet toverinsa takaisin vajalle.

 

Uudelle jäsenelle virkistysjaoksen torstaimelonnat tarjoavat yhden väylän saada tuntumaa omaan melontaan, seuran toimintaan ja melontakulttuuriin. Jokaviikkoiset torstaimelonnat helpottavat lajiin tutustumista melontakoulun ja TiTun (Tiistain Tutor-melonta) jälkeen, tuovat säännöllisen rytmin melontaan ja uusia melontakavereita. Ryhmän melontavauhti sovitetaan aina hitaamman mukaan, joten ei ole pelkoa, että jäisi muiden tahdista. Aloittaminen ryhmässä, jossa on kokeneempia melojia, on turvallisempi tulokulma melonnan pariin kuin vasta-alkajien omatoimimatkat merellä. Kajakille sopivat maihinnousupaikat ja erilaiset sääolot tulevat tutuiksi. Jokaviikkoisen torstaistartin myötä ei tule houkutusta rajoittaa vesille lähtöjä vain aurinkoisiin tuulettomiin sunnuntaipäiviin – jolloin kausi typistyisi melko lyhyeksi.


Muutaman kauden meloneelle virkistysmelonnassa voi hahmottaa, mitä on jo oppinut, ja mitä kaikkea opittavaa melonnan saralla vielä riittää. Tällöin on jo kertynyt valmiuksia auttaa ja opastaa tulokasmelojia ja huomata hienovaraisempia kehittämistarpeita omassa melontatekniikassa. Tässä vaiheessa nälkä kasvaa syödessä eli mieli halajaa jo kaukaisemmille virkistyskohteille ja muidenkin melontamuotojen pariin.  Melontavarusteissa huomaa jatkuvasti täydennettävää. Kokeneempien melojien vinkeillä voi säästyä virhehankinnoilta melontatarvikkeiden valtameressä. Ja juuri niiden kokeneiden kollegoiden seurassa voi välillä ylittää omat mukavuusrajansa ja siten kehittyä melojana – huomata että pysyyhän sitä pystyssä.

 

Kokeneelle konkarille virkistysmelonnan viehätys tulee – melonnan lisäksi – ­ samanhenkisestä melontaseurasta, toisten melontatarinoista, melontahankintojen vertailusta, uusien virkistyskohteiden löytämisestä ja kokemusten jakamisesta. Palkitsevaa on opettaa muita ja nähdä aloittelijoista kehittyvän taitavia aktiivimelojia.

 

Kaikille melojille virkistysmelonta on helppo tapa irrottautua arjesta, jättää mantereen kiireet taakseen ja vain nauttia merestä. Työasiat unohtuvat keskittyessä melontaan. Meriympäristön kauneus ja rauha palauttaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Palatessa on helppo hymyillä.

 

Miten mukaan virkistysmelonnan ohjaajaksi?

Tavoitteena on järjestää ohjattu melonta joka torstai, mutta tämä edellyttää lisää innokkaita ja aktiivisia merimelojia ohjaajaporukkaan. Jos torstaille ei löydy virkistysmelonnan vetäjää, tarkoittaa tämä omatoimimelontaa tai seurueen kokoamista paikalle tulleista.

Ilmoittaudu mukaan virkistysmelonnan ohjaajaporukkaan osoitteeseen virkistys(at)merimelojat.fi

Virkistysmelonnan ohjaajilta ei vaadita pitkää kouluttautumista, vaan esimerkiksi pari kesää lähivesiä ahkerasti kolunnut meloja voi päästä vetämään torstaimelontaa esimerkiksi melontakoulun apuohjaajan paikalta ja entistä parempi jos vetäjiä on useampi. Myös muu kokemus ja osaaminen huomioidaan, vaikkei aiempaa ohjaajakokemusta ole. Jos oma kokemus askarruttaa, pistä viestiä tai tule melontaan mukaan, ja kysele!

Virkistysmelontojen vetämisestä kuittaa itselleen hyvien kokemusten ja mukavan seuran lisäksi talkoopisteet lähes huomaamatta. Isommalla ohjaajaporukalla on helpompi suunnitella myös viikonloppumelontoja esimerkiksi jollekin lähisaarelle, joita toivottavasti saamme ensi kesänä järjestettyä!

Torstaimelontojen lisäksi virkistysjaos järjestää päiväretkiä lähisaariin ja erinäisiä virkistäviä tempauksia, kuten puurojuhlat ja laskiaisrieha. Näistä tiedotetaan Merimelojien nettisivuilla ja Facebook-ryhmässä. Virkistysmelontareissujen tavoite on korkealla: mahdollisimman paljon hauskaa per melottu kilometri. Pullaa ja lettuja unohtamatta. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja jaoston toiminnasta vetäjältä: virkistys(at)merimelojat.fi

Käy se melonta näinkin (Kuva Johannes Knapas)