Skorvö
Skorvön vierailumaksun linkki QR-koodina |
Skorvanin (Skorvö) saari mukaan lukien viereinen Lill-Skorvan (”Lillan”) ovat Merimelojat ry:n melovien jäsenten retkitukikohta Porkkalassa Kirkkonummella. Melovilla seuran jäsenillä on leiriytymisoikeus (telttailu). Hyvä ja turvallinen rantautumiskohta on saarten välisessä välisessä salmessa. Nosta kajakki riittävän kauas vesirajasta.
Metsästys- ja kalastusoikeudet eivät sisälly saaren vuokrasopimukseen. Lintujen pesimäaikaan huomioi saarella pesivät haahkat, lokit, koskelot ym. Heinikoissa on punkkeja.
Tuvan oven lukkoon käy seuran vanha metalliavain (ASSA), jonka voi lunastaa jäsenpäivystyksestä. Saunan avainta säilytetään tuvassa (naula oven sisäpuolella). Tuvassa yöpyminen ei ole sallittua (mm. paloturvallisuussyistä). Tuvassa on ensiapupakkaus. Tuvan ulkoseinässä on ohjeet avun hälyttämiseksi hätätapauksessa. Ovenpielessä vaahtosammutin.
Tupaa ja saunaa voivat käyttää ne seuran jäsenet, joilla on leiriytymisoikeus. Kaikilta seuran ulkopuolisilta melojilta peritään vierailijamaksua 3 € päivältä ja se suoritetaan jäsenpäivystykseen tai Holvi-verkkokaupassamme. Esimerkki: vieras saapuu saareen lauantaina ja lähtee sunnuntaina. Maksu on tällöin 2 x 3 = 6 euroa.
Saunassa käytetään löylyvetenä sadevettä, jota kerätään mökin nurkissa oleviin tynnyreihin. Käytä vettä säästäen. Merivettä ei saa tuoda saunaan. Ennen kiukaan lämmittämistä tyhjennä tuhkat pihalla olevaan peltiämpäriin ja täytä lämminvesisäiliö. Lue kiuasohjeet! Saunan käyttöön liittyy polttopuiden pilkkominen. Käyttäjä pilkkoo käyttämänsä määrän puita. Polttopuiden hankkimiseksi järjestetään puutalkoita.
Saaressa toimitaan jokamiehenoikeuksia ja -velvollisuuksia noudattaen. Kasvavia puita tai keloja ei saa kaataa, ja maahan kaatuneet puut on jätettävä lahoamaan. Katso .https://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet.
Saaressa ei ole kaivoa, vie juomavesi mukanasi. Lähteelän ulkoilualueella 9,5 km Skorvöstä lounaaseen olevassa porakaivossa on hyvä vesi. Porkkalan vierassatama ja kesäkauppa Dragesviken sisäväylää pitkin 11,5 km.
Saaressa on kolme kompostikäymälää, niitä käyttävät myös Pikku-Skorvössä leiriytyvät.
Nuotiopaikka on saaren etelärannassa vastapäätä Lillania. Muualle ja Lillaniin nuotioita ei saa tehdä. Metsäpalovaroituksen voimassa ollessa nuotiota ei saa tehdä ollenkaan.
Iltojen pimetessä saunotaan otsalampun/myrskylyhdyn valossa (muista lamppuöljy). Lyhdylle on ripustin ikkunan pielessä ulkopuolella. Kynttilöitä ei saunassa polteta, jotta steariini ei sotke paikkoja.
Saaressa ei ole jätehuoltoa. Kaiken minkä tuot, viet mennessäsi pois. Jätepisteitä löytyy mm. Lähteelästä ja Porkkalan vierassatamasta. Siivoa sauna ja tupa käytön jälkeen. Lukitse ovet saarelta lähtiessäsi. Kuittaa käyntisi saaressa tuvan vieraskirjaan.
Pari reittitärppiä (ota kartta ja kompassi mukaan):
Rantareitti (27,5 km, suojainen)
Westendin ja Matinkylän rantoja seuraten Suinon salmesta (Saaristokauppa, hyvä keittolounas; kesäkioski), Pentalan ohi Hirsalan ja mantereen välistä kapeikkoa pitkin. Skorvan näkyy Väransbyn ulkoilualueen jälkeen parin kilometrin päässä etelässä.
Keskireitti (26,0 km, pääsuunta lounaaseen)
Hanasaaren sillan jälkeen suunta väylän sivussa Varsasaaren eteläkärkeen, josta Miessaaren ja Pukkisaaren välistä kohti Lilla-Bodön ja Stora Bodön välistä salmea Suvisaariston eteläosassa. Malmkopplanin pohjoisreunaa Rövargrundet'n ja Rövaren pohjoispuolelta Stora Herrön ohi ja Herrön selän yli. Stora Brändön ja Ängeslandet'n välisestä salmesta Skorvön ”puolipallon” muotoinen profiili näkyy 2,0 km päässä Brändön selän takana.
Päivälenkiksi suositellaan käyntiä Porkkalan kaupalla munkkikahvilla n. 24km tai Porkkala Runt n. 32 km, kanto-osuus n. 115 m, kulkee kahvilan (Cafe Porkkala) kautta sekin.