Merimelojat Suomi Meloo –kanoottiviestissä 2013

Kuttusojalla 9.6.2013
Merimelojat vastaanottamassa Ounaspaviljongissa 13.6.
Vastaanottajat Tornio Campingissa 14.6.

Merimelojien 11-henkinen joukkue osallistui 29. Suomi Meloo -kanoottiviestiin 9. - 14.6.2013 reitillä Kemihaara –Savukoski-Pelkosenniemi-Kemijärvi-Rovaniemi-Tervola-Keminmaa-Tornio. Kyseessä ei ole kilpailu vaan mukava ja rentouttava melontaviikko. Joukkueessamme oli 6 naista ja 5 miestä. Osa porukasta tuli junalla Kemijärvelle asti. Suurin osa joukkueesta saapui Kemihaaraan kuitenkin vuokratulla pikkubussilla, joka perinteitä kunnioittaen hajosi jo menomatkalla. Joukkue pääsi kuitenkin aloittamaan viestin sunnuntaina 9.6. ajallaan Kemihaarasta, Kemijoen latvavesiltä, läheltä Korvatunturia ja Suomen itärajaa. Joukkueellamme oli mukana 6 kajakkia ja keskimäärin kerrallaan oli melomassa 3 joukkueen jäsentä. Keskimäärin vesillä oli kaiken kaikkiaan noin 40-50 kajakkiyksikkö tai –kaksikkoa, joukossa myös muutama inkkari. Melontaosuudet vaihtelivat kolmesta tunnista seitsemään tuntiin keskimääräisen osuuden pituuden ollessa 4½ tuntia ja 21 km.
 
Kunkin osuuden jälkeen vaihdettiin melojia tuoreiden voimien astuessa melan varteen. Yöosuuksiakin oli melkein joka päivä. Paikalliset asukkaat olivat järjestäneet hienosti mahdollisuuden ruokailuun ja joskus saunomiseen vaihtojen yhteydessä. Näitä palveluita käytettiinkin todella ahkerasti. Erityisesti mieleen jäi kuinka hyvin Kemihaaran Lomaan ylläpitävä perhe suoriutui hienosti 400 melojan ruokkimisesta.

Kokonaismatkaa Kemihaarasta tuli Tornioon yhteensä 450 km, kun muutamat voimalaitososuudet ohitettiin maitse ennen Rovaniemeä ja sen jälkeen. Ensimmäiset 150 km Kemijoki on erämainen ja suhteellisen matala ja mela ottikin usein pohjaan. Siinä on myös useita koskia, joista useimmat olivat aika helppoja laskea. Alkumatkalla käytimmekin muovikajakkeja. Kemijärvi taas on yllättävän suuri järvi ja siinä on suhteellisen suuria selkiä (leveimmillään Kemijärvi on noin 6 km), joissa aallot pääsevät kasvamaan tuulella isoiksikin. Kemijärvi on voimatalouden tarpeita varten säännöstelty allas, jonka veden korkeus voi vaihdella jopa 7 m. Nyt se oli korkeimmillaan. Kemijärveä melottiin yhteensä noin 50 km. Kuohuva aallokkokin saatiin koettua ja erääseen kajakkiin jouduttiin lisäämään painoja vakauden lisäämiseksi, jottei olisi menty nurin. Joitakin kaatumisia selillä ja jokien koskiosuuksilla tapahtuikin koko osanottajakunnassa ja, kun turvavene ehtinyt apuun, niin muut kokeneet osallistujat auttoivat kaatuneet takaisin kajakkeihinsa.

Puolimatkassa Rovaniemellä vietettiin melajuhlaa Ounasvaaran Pirteillä. Ruokailun ja tanssin lisäksi Suomi Meloo palkitsi ensikertalaiset, 10 ja 15 kertaa mukana olleet. Merimelojien joukkueesta löytyi peräti 4 ensikertalaista.

Rovaniemeltä matkaa jatkettiin Tervolaa kohti ja aina Kemijoen suulle Keminmaan Vallitunsaarelle. Viimeistä edellinen osuus melottiin Perämeren tunnetusti arvaamattomissa olosuhteissa mutta keli olikin ennustettua helpompi. Viimeinen osuus Tornio Campingiin oli lyhyt 9 km siirtyminen, jonne viesti siis päättyi.

Lopussa oli vielä lyhyt päätöstilaisuus, jossa arvottiin arvan ostaneiden kesken kajakki ja äänestettiin maskottikisan voittaja. Äänestys suoritettiin pareittain huutoäänestyksellä karsimalla. Maskottikisan voitti Merimelojien norppamaskotti ”Junior”, joka olikin ollut mukana alusta eli vuodesta 1985 asti lähes kaikissa Suomi Meloo –viesteissä.

Melonnan lisäksi Suomi Meloossa sai kokea lämmintä ja aurinkoista säätä, tihkusadetta ja hieman viileämpää säätä, vaihtelevia näkymiä erä- ja maalaismaisista Rovaniemen kaupungin sykkeeseen, Lapin yöttömän yön, erilaisia kajakkeja, kovaa aallokkoa Kemijärven selkävesillä, muutama yllättävä mutta virkistävä uintimahdollisuus luonnonkauniissa koskissa tai kuohuvilla selkävesillä, päiväunia vaihtojen välissä, saunojen makoisia löylyjä, paikallisten asukkaiden ystävällisyyttä, joulupukin, yhteismajoitusta mökeissä ja teltoissa, kulttuuria (kuten Andy McCoyn patsas ja Arktikum), vierailun voimalaitoksessa, logistisia haasteita ja ennen kaikkea mahtavaa yhteishenkeä. Merimelojista viestiin osallistuivat Henna Laatikainen, Juhani Laaksonen, Pirjo Laaksonen, Sari Lind, Veikko Koivumaa, Jyrki Härkki, Jouko Vikström, Sanna Hohti, Leena Luostarinen, Anneli Suitiala ja Henrik Musakka.


Kirjoittanut Jyrki Härkki

Julkaistu aiemmin Merimeloja-lehdessä