Kesäretket 2022

Linnansaaren kansallispuiston maisemia
Lähtö Skorvanilta
Lounastauko

 

Melontakaudelle 2022 on jälleen luvassa melontaseikkailuja moneen makuun. Luvassa on lyhyitä ja pitkiä retkiä niin aloittelijoille kuin kokeneille retkeilijöille, sekä merellä että järvillä. Tänä vuonna on erityisesti pyritty tarjoamaan matalan kynnyksen retkiä aloitteleville retkeilijöille, ja lisäksi moni retkistä tehdään tänä vuonna yhteistyössä toisten melontaseurojen kanssa. Varmasti siis löytyy jokaiselle jotakin, eli rohkeasti mukaan myös tuoreemmat merimelojat! 

 

Ilmoittautumiset retkille alkavat tiistaina 19.4.2022 klo 18 ellei retkikuvauksen yhteydessä toisin mainita. 

Osa ilmoittautumisista tapahtuu erillisellä linkitetyllä lomakkeella, ja osa suoraan vetäjän sähköpostiin. Mahdollisia varaslähtöilmoittautumisia ei retkenvetäjän tarvitse huomioida. 

 

Ennen ilmoittautumista tulee lukea huolella retken kuvaus ja varmistaa, että retki on omalle tasolle sopiva. Huomioi myös, että jos retkelle lähdetään autoilla, tulee jokaisen osallistujan maksaa retkimaksu, joka muodostuu polttoainekuluista ja esim. mahdollisista majoituskuluista. Kaikki seuran retkille osallistuvat sitoutuvat noudattamaan retkisääntöjä, joihin tulee tutustua ennen retkeä:

https://merimelojat.sporttisaitti.com/toiminta/retkijaosto/retkisaannot/

Retkien vaativuusluokitukset ja niiden lyhyet kuvaukset:

1 = helppo. Rauhallinen tahti, suojaisat reitit. Suunniteltu päivämatka on noin 25 km. 

2 = keskitaso. Normaali retkivauhti, osittain suojaisat reitit. Vaatii jonkin verran retkikokemusta. Päivämatkat noin 30 km.

3 = vaativa. Isoja selkävesiä. Kokeneemmille melojille. Päivämatkan pituus voi olla yli 40 km.

4 = erittäin vaativa. Erittäin suuret selkävedet, pitkiä välimatkoja ilman rantautumismahdollisuutta. Päivämatkat jopa yli 50 km.

Huomaa, ettei vaativuus muodostu ainoastaan päivämatkojen pituudesta, vaan myös retken melontavauhdista, keli- ja rantautumisolosuhteista sekä kajakinkäsittelytaidoista, jotka melojan tulee itsenäisesti hallita. Helpommalla retkellä voi eteneminen olla keskimäärin 4-5 km/h kelluntataukoineen, kun taas vaativammalla retkellä jopa yli 7 km/h. Aallokko- ja tuulimelontaosaamista sekä hankalampia rantautumisia ja lähtöjä edellytetään vaativammilla retkillä, kun taas helpommilla niitä harjoitellaan yhdessä. Retkenvetäjältä saa halutessaan tarkempaa tietoa tietyn retken sopivuudesta juuri omaan taitotasoon. Huomaa myös, ettei kelin helppoutta voi koskaan taata, joten helpoillakin retkillä osallistujalta edellytetään aina riittävää itsenäistä kajakin hallintaa mahdollisesti nopeasti muuttuvissa keliolosuhteissa. 

 


Melontaretket 2022

 

Skorvanin kevätretki 20.–22.5.2022
Vetäjinä Nädia Radi ja Henri Modig. Vaativuustaso 1(-2).

Melomme retkikauden perinteisen avausreissun Porkkalan tukikohtaamme Skorvanille, tarkoituksena meloa perjantaina perille asti ja sunnuntaina takaisin. Taukoja pidetään kelin ja ryhmän tarpeiden mukaan, reittivalinnat samalla perusteella. Lauantaina tehdään päivälenkki halukkaiden kanssa, saarelle voi myös jäädä nauttimaan leirielämästä. Päivämatkat n. 25-30 km.

Vajalta lähdetään melomaan perjantaina klo 14 ja paluu on sunnuntaina n. klo 18. Retki on tasoltaan helppo, mutta keväänraikas merivesi saattaa lisätä vaativuutta. Kylmän veden varusteet (esim. kuivapuku) ovat mahdollisesti tarpeen. 

Edellytyksenä retkelle on vähintään 50 melontakilometriä tällä kaudella sekä osallistuminen yhteiseen tapaamiseen ke 11.5. klo 17–20 vajalla. Tapaamisessa käymme yhdessä läpi retken käytännön asioita, melomme lyhyen lenkin ja lopuksi teemme paripelastusharjoituksen. 

Retkelle mahtuu 12 osallistujaa. 

Lisätietoja voi kysellä osoitteesta retki()merimelojat.fi
Ilmoittautuminen tällä lomakkeella 

—---

Saaristomeren retki 16.–19.6.2022
Vetäjänä Mara, apuvetäjä Jyri. Vaativuustaso 2-3.

Perinteinen pidennetty viikonloppu Saaristomerellä. Kohteena on Jungfruskärin ympäristö, mutta sään mukaan paikka voi olla muukin. Päivämatkat n. 25–35 km, yhteensä melontaa n. 60-80 km. 

Vaatimuksina vähintään 150 melontakilometriä, Skorvanin viikonloppuretki (vast.) ja pakollinen pelastusharjoitus vetäjän tai apuvetäjän johdolla tänä vuonna ennen retkeä.  Enintään 15 osallistujaa.

Peräkärry pakataan ke 15.6. ja lähtö on to 16.6.  aamupäivällä tai puolenpäivän tienoissa. Paluu su 19.6. 

 

RETKI ON TÄYNNÄ!

------

Kolmen saunan juhannusretki 24.–26.6.2022
Vetäjänä Andrei Zhdanov. Vaativuustaso 1.

Melomme Skorvanille ja takaisin pitämäen taukoa Mäntysaarella.

Retkisuunnitelma: Tarkoitus on järjestää rento retki Skorvanille käyttämällä meidän seuran kaikkia kolmea saunaa.

24.6. lähdemme vajalta iltapäivällä ja melomme Mäntysaarelle (noin 6 km). Saunomme ja yövymme Mäntysaarella.
25.6. melomme Mäntysaarelta Skorvanille (noin 22 km). Pidämme ruokatauon Pentalassa ja muut tauot ryhmän tarpeiden mukaan. Saunomme ja yövymme Skorvanilla.
26.6. palaamme takaisin vajalle (noin 28 km) nauttimaan vajasaaren saunasta. Pidämme tauot ryhmän tarpeiden mukaan. 

Osallistujien määrä: max 8 hlöä + vetäjä.

Edeltävät vaatimukset: melontakokemusta noin 50 km tänä kesänä.

Ilmoittautumiset ja kysymykset: andrey.zhdanov( )alumni.aalto.fi

Ilmoittautuessa on mainittava seuraavat tiedot:
- nimi, puhelinnumero ja sähköposti
- melontakokemus lyhyesti

------

Porkkala 2.–5.7.2022, yhteisretki Merimelojat ja Tampereen Vihuri  
Retken vetäjänä toimii Ralf Sund. Vaativuustaso 2. 

Retki suuntautuu Porkkalan alueelle. Lähtö Vajalta 2.7.2022 klo 12.00 ja paluu Vajalle 5.7. klo 18.00 mennessä. Retken kokonaispituus on n. 100 kilometriä. 

Retkelle osallistuminen edellyttää kauden aikana 200 kilometrin melontaa. Ennen retkeä 1.7. klo 18–20 retkelle osallistuvilla suunnittelu- ja valmistelutilaisuus vajalla.  

Retkelle otetaan 7 osallistujaa Merimelojista. Tampereen Vihurista osallistuu myös 7 melojaa. 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: sundralf( )gmail.com / p. 050 5634841

------

Perämeri 10.–22.7.2022
Vetäjä Mara, apuvetäjä Marjo. Vaativuustaso 3.

Retken kohteena on Perämeri ja sen kaksi kansallispuistoa: Perämeren ja Haaparannan puistot. Tavoite on meloa Suomen rannikon melonnan alkukohdasta Pukulmin veneluiskasta puistojen kautta Hailuotoon ja Ouluun.

Retki on melonta- ja seikkailupainoitteinen ja edellyttää kestävyyttä, aallokkomelontataitoja sekä melontaretkikokemusta. Vaatimuksina vähintään yksi tehty seuran pidennetty viikonloppuretki, 250 melontakilometriä, yksi Skorvanin (vast.) retki ja pakollinen pelastusharjoitus vetäjän tai apuvetäjän johdolla tänä vuonna ennen retkeä. Enintään 8 osallistujaa.

Peräkärry pakataan la 9.7. ja lähtö on 10.7. aikaisin aamulla. Matkaa tehdään seuran bussilla ja yhdellä henkilöautolla. Auto jätetään Ouluun odottamaan. 

Melontapäiviä on 10, päivämatkat ovat n. 25–35 km. Reitistä riippuen kokonaismelontamatka saattaa olla n. 270 km. Reittiä ja pituutta muovataan kuitenkin sään mukaan.

Retken suunnittelussa tarvitaan alla olevia tietoja. Ilmoittautuessa ne on välttämättä mainittava, tai ilmoittautumista ei oteta huomioon:


- nimi, puhelinnumero ja sähköposti
- onko käytettävissä auto.

Ilmoittautuminen halti_1999( )yahoo.com

------

Helppo melontaretki Suvisaariston seudulle 15.–17.7. 2022 
Retken vastuuvetäjänä toimii Matti Palovaara. Vaativuustaso 1. 

Tämä retki on suunnattu aloitteleville melojille, melontaretkeilystä kiinnostuneille ja muuten saariaikaa melontakilometrien kustannuksella arvostaville. Retkellä melotaan Suvisaariston seudulla, retki sisältää tutustumiskäynnin Pentalan Saaristomuseoon ja luontopolkuun sekä valinnaisesti omatoimisen lounaan ravintola Pavenissa. Päivämatkat enintään 20 km. 

Osallistujia retkelle mahtuu yht. 10–12 henkeä vetäjien lisäksi. Retkelle lähdetään vajalta  perjantaina 15.7. klo 17 ”mela vedessä”. Perjantaina melotaan n. 6 km, jos sää on hyvä ja se kaikille sopii jopa 12 km. Lauantaina melotaan Pentalaan ja tutustutaan saareen, sekä  jatketaan sieltä säätilan mukaan valittuun yöpymispaikkaan. Sunnuntaina palataan klo 17 mennessä vajalle, enintään 20 km melonta. Reitit valitaan niin että ne soveltuvat myös aloitteleville melojille, tarvittaessa retkeä lyhennetään tai se perutaan.

Melotaan rauhallista tahtia ja taukoja pidetään 5–7 km / 1–1,5 tunnin välein. Retkellä  opettelemme kompassilla suunnistusta ja käymme läpi merimerkkejä sekä väyliä. Haluttaessa voimme harjoitella pelastustekniikoita. Retkellä saa apua ja neuvoja ruoan valmistuksessa keittimellä ja majoitteen pystytyksessä.

Retkeä edeltävällä viikolla tapaamme yhtenä iltana, jolloin käymme läpi kajakin pakkaamista ja tutkimme kartasta mahdollisia reittejä ennustetun sään mukaan. Tämän päätteeksi teemme lyhyen iltamelonnan, jonka päätteeksi harjoittelemme paripelastautumista. Paripelastusharjoitukseen osallistuminen on edellytys retkelle osallistumiselle. 

Retkelle osallistuville lähetetään  ennen retkeä ohjeet retkestä, tapaamisesta, varusteista ym. Voimme myös lainata varusteita, jos sinulla ei ole ennestään omia mm. retkikeitin, teltta, makuualusta jne.

Ilmoittautumiset juhannukseen mennessä mattipal( )icloud.com. Ilmoita puhelinnumerosi, sähköpostisoitteesi, lähiomaisesi ja mahdolliset sairaudet, joista retken vetäjän tulisi olla tietoinen. Lisätietoja voi kysellä myös soittamalla 050 331 8583.

Retki järjestetään yhdessä Helsingin Melojien kanssa.

------

Näsijärvi 16.–19.7.2022, yhteisretki Merimelojat ja Tampereen Vihuri 
Yhteyshenkilönä Oona Hyvönen. Vaativuustaso 2.

Retki suuntautuu Näsijärvelle, kokonaispituus n. 100 kilometriä. Lähtö vajalta 16.7. klo 9.00 ja paluu 19.7.2022 n. klo 18.00. Retken vetovastuu ja suunnittelu Vihurilaisilla. Osallistumismaksu 30 euroa. 

Retkelle osallistuminen edellyttää kauden aikana 200 km:n melomista. Pakkaus ja valmistautumistilaisuus 15.7.2022 klo 17–19 vajalla. 

Retkelle otetaan 7 melojaa. Lisäksi Tampereen Vihurista tulee 7 melojaa.  

Ilmoittautuessasi kerro onko henkilöauto käytettävissäsi ja onko autossa vetokoukku. Tarvitaan kaksi henkilöautoa, polttoaineet maksetaan. 

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: Ralf Sund, sundralf( )gmail.com / p. 050 5634841 

------

Porkkalasta vajalle, ajankohta tiedotetaan myöhemmin
Vetäjänä Henri Modig, apuna XX. Vaativuustaso 1. 

Rento retkeilyharjoitteluretki vertaistukiryhmässä. Lähtö Porkkalasta, josta melotaan vajalle yhteen suuntaan. Mekaaninen maakuljetus lähtöpaikkaan. Tutustutaan säävarauksin: Linlon edustaan, Rönnskärin majakan ohimelonta, Porkkalan parenteesiajan historiallisiin kohteisiin (Bylandet), Skorvaniin, Torra Lövöhön ja Mäntysaareen.

Ideana on, että mukana on sekä melontaretkeilyä aloittelevia jäseniä, että kokeneempia harrastajia "kummeina". Tarkoitus on perehtyä varusteisiin, merimelojien korkean standardin retkeilytapoihin ja -käytäntöihin, ryhmässä melomiseen, etc. ja siirtää retkikulttuuria ja tietotaitoa eteenpäin.

Vaatimustasot: noviisit 1, kummit 3-4. Retki toteutetaan 1. vaatimustasoluokituksen ehdoilla. Ei lähdetä rypemään, vaan mukavoitumaan riskejä vältellen.

1, Linlo-Porkkalanniemenkärki-Bylandet-Skorvan 28 km (Porkkala Marina/Lähteelä lounas)
2, Skorvan-sisä/ulko-Torra Lövö 17 km. (ei lounastaukoa)
3, Torra Lövö-Mäntysaari-Vaja 13 km
Yhteensä noin 60 km 

Max osallistujamäärä 15+2. Lopullisen enimmäismäärän sanelee autokuskien saanti. 

Traileri pakataan lähtövalmiiksi lähtöä edeltävänä iltana. Lähtö autoilla Porkkalaan aikaisin aamulla. Paluupäivänä vajalle viimeistään klo 18. 

Retkelle on pakollinen keskustelutapaaminen ja ohjattu paripelastusharjoitus, joka pidetään retkeä edeltävien kahden viikon aikana. Ruokaryhmien perustaminen ja kimpparuokailut ovat itse järjestettäviä. Jos on jo 2022 reskuttanut ohjatusti kesän retkille, niin tähän ei enää erikseen tarvitse. 

Retkelle ilmoittaudutaan myöhemmin julkaistavalla ilmoittautumislomakkeella.

Ilmoittautuessa on annettava pyydetyt tiedot. Lue kysymykset huolella, sillä vajaat ilmoittautumiset hylätään poikkeuksetta. Kaikkiin kysymyksiin pitää antaa jokin vastaus!

Lisää infoa: henri.modig( )gmail.com ja 040 8320 286

------

Sika säkissä 3.–7.8.2022
Vetäjinä Nädia ja Mara. Vaativuustaso 2 ja seikkailuasenne.

Tämä on nimensä mukainen seikkailuhenkinen retki vetäjille ennestään tuntemattomalla alueella. Kohteena on Kuolimojärvi Savitaipaleella ja mahdollisesti Suur-Saimaa. Tarkoituksena on tutkia kirkasvetisen Kuolimon rantoja ja saaria, ja päästä myös Saimaan puolelle Natura-aluetta ihmettelemään. Järvien välillä on kaksi koskea, joista kumpikaan ei kaiketi ole retkikajakille sopiva eli järvien välinen siirtymä edellyttää kantamista sekä mennessä että palatessa. 

Koska seutu on vetäjille uusi ja vieras, niin vasta retken kuluessa selviää millaisia tauko- ja yöpymissaaria, rantautumispaikkoja ja kanto-osuuksia eteemme tulee. Päivämatkojen pituus voi vaihdella suurestikin, eli osallistujan tulee varautua 20–40 km päiviin – jokaisena päivänä ei toki melota maksimia, toivottavasti. Retkelle lähteviltä edellytetään siis riittävän melontakestävyyden ja retkeilytottumuksen lisäksi reippaan leppoisaa asennetta, jota suunnitelmien muuttuminen tai puuttuminen ei hetkauta. 

Kajakit pakataan traileriin lähtöä edeltävänä päivänä. Lähdemme aamulla autoilla vajalta, ja löydämme ehkä järkevän vesillelähtöpaikan periltä. Toivon mukaan saavumme melontaseikkailumme päätteeksi myös takaisin autoille. Retkimaksu on suurella todennäköisyydellä luokkaa 50 € ja tarkentuu, kun retken osallistujamäärä on selvillä. Ennen retkeä pyritään pitämään myös kaikille lähtijöille yhteinen tapaaminen.

Lisätietoja voi halutessaan kysellä osoitteesta retki( )merimelojat.fi. Ilmoittautumiset tällä lomakkeella

------

Reskutusleiri XII 6.–7.8.2022, Mäntysaari

Reskutusleirillä opetellaan pelastuksia, hinauksia ja pelastusuintia sekä tutustutaan  melojakavereihin. Melonnan vasta tänä vuonna tai ihan viime vuosina aloittaneet ovat erityisen toivottuja osallistujia. Reskutusleirillä pääset sisälle tekniikoihin ja opit kajakin käsittelyä. Leirin ohjelmaan voi osallistua oman kiinnostuksen mukaan, kaikessa ei ole pakko olla mukana. Harjoitella voi myös vaativampia tekniikoita. Voit tulla mukaan vain osaksi aikaa tai nauttia saarella olosta koko viikonlopun. Mahdollisista yhteislähdöistä perjantaina ja lauantaina sovitaan erikseen lähempänä.

Lauantain koulutukset vetää Eva-Lotta Backman. Mäntysaareen (https://merimelojat.sporttisaitti.com/toiminta/retkisaaret/mantysaari/) kannattaa tulla jo perjantaina 6.8. Varsinainen ohjelma alkaa lauantaina klo 9 kokoontumisella saunakalliolla, ja päättyy sunnuntaina klo 15 mennessä.

Tähän tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua, tulet vain paikalle niin kuin sinulle sopii.
Varaa mukaan:

  • Vaihtovaatetta, pyyhe ja saunakamppeet. Sauna on lämpimänä koko leirin ajan, tauoilla on kiva käydä lämmittelemässä.
  • Harjoittelu on mukavampaa neopreeni- tai kuivapuvussa. Urheiluvaatteissakin pärjää hyvin. Varaa useita vaihtovaatekertoja melontaan ja alusvaatteiksi ja varustaudu pitkäänkin märkänä oloon.
  • Retkeily- ja yöpymisvarusteet, ruokailuvälineet, keitin, astiat ja riittävästi muonaa, myös välipaloja.
  • Juotavaa ja juomapullo. Ainakin 3 litraa juomavettä per vuorokausi.
  • Jos omistat melakellukkeen, pumpun, hinausköden, kypärän, nenänipsut, uimalasit yms. rekvisiittaa - niistäkin on apua. Köyttä ja narua kannattaa myös ottaa mukaan.
  • Nenänipsut, korvatulpat, uimalasit (jos haluat).
  • Valaisin, mielellään vesitiivis.
  • Hyvä ja leikkisä mieli!

Reskutusleirin järjestävät yhteistyössä Helsingin Melojat ja Merimelojat.

------

Bengtskärin retki 12.–14.8.2022
Vetäjänä Andrei Zhdanov. Vaativuustaso 3.

Melomme Hangon Tulliniemestä Bengtskäriin ja takaisin, yövymme Morgonlandetissa.

Retkisuunnitelma:
12.8. Lähtö aamulla vajalta. Ajamme Helsingistä Hankoon, lähdemme Tulliniemestä. Melomme Morgonlandetiin (noin 15 km). 
13.8. Melomme Morgonlandetista Bengtskäriin (noin 12 km), vietämme muutaman tunnin saarella, ja melomme takaisin Morgonlandetiin (kokonaismatka noin 24 km).
14.8. Palaamme Morgonlandetista Tulliniemeen (noin 15 km) ja ajamme takaisin Helsinkiin.

Kustannusten arvio: noin 30–40 EUR per henkilö.

Osallistujien määrä: max 5 hlöä + vetäjä.

Edeltävät vaatimukset: melontakokemusta (noin 100 km tänä kesänä), kokemusta melonnasta aallokossa.

Ilmoittautumiset ja kysymykset: andrey.zhdanov( )alumni.aalto.fi

Ilmoittautuessa on mainittava seuraavat tiedot:
- nimi, puhelinnumero ja sähköposti
- melontakokemus lyhyesti

------

Skorvanin ruskaretki 23.–25.9.2022
Vetäjinä Nädia Radi ja Matti Palovaara. Vaativuustaso 1(-2). 

Perinteinen Skorvanin ruskaretki melotaan jälleen syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Ruskaa emme voi taata mutta hyvää seuraa kyllä!

Vajalta lähdemme melomaan perjantaina klo 16, ja yövymme matkan varrella jollakin retkisaarella (esim. Knapperskär, Rövaren). Tarkoitus on saada leiri pystytettyä ennen pimeää. Lauantaina melomme perille Skorvaniin ja sunnuntaina palaamme vajalle n. klo 18. Taukoja pidetään kelin ja ryhmän tarpeiden mukaan, reittivalinnat samalla perusteella. Päivämatkat n. 15-30 km. 

Retki on tasoltaan helppo, mutta viilenevä meri saattaa lisätä vaativuutta. Kylmän veden varusteet (esim. kuivapuku) mahdollisesti tarpeen. Valaisin pakollinen hämärän ja pimeän varalle. Ennen retkeä pidetään yhteinen kaikille osallistujille pakollinen reskutusharjoitus, jonka ajankohta ilmoitetaan lähempänä retkeä.

Vaatimuksina vähintään 50 melontakilometriä tällä kaudella. Enintään 12 osallistujaa. 

Lisätietoja voi kysellä osoitteesta retki( )merimelojat.fi
Ilmoittautumiset 1.8.2022 alkaen tällä lomakkeella

------

Koloveden ruskaretki 29.9.–2.10.2022
Vetäjä Mara. Vaativuustaso 2.

Retken kohteena on Koloveden kansallispuisto. Tietoa alueesta löytyy täältä https://www.luontoon.fi/kolovesi.

Melontapäiviä on kolme (pe-la-su), ja päivämatkojen suunniteltu pituus on enimmillään n. 35 km. Yhteensä n. 80–90 melontakilometriä on odotettavissa. Lokakuinen sää voi olla kylmä ja sateinen, mikä osallistujan on otettava huomioon mm. varusteissaan.

Vaatimuksena vähintään 200 km melontaa, yksi Skorvanin retki (vast.) ja pakollinen pelastusharjoitus vetäjän johdolla tänä vuonna ennen retkeä. Osallistujamäärä on enintään 10 henkeä.

Iso peräkärry pakataan 28.9. ja lähtö on torstaina 29.9. mahdollisimman ajoissa. Paluu tapahtuu su 2.10. Matkaa tehdään seuran bussilla ja enintään yhdellä henkilöautolla.

RETKI ON TÄYNNÄ!

 

 

Kauden 2022 retkistä voi antaa palautetta tästä, myös toiveita tuleville retkille otetaan samalla mielellään vastaan!