Kesäretket 2022

Linnansaaren kansallispuiston maisemia
Lähtö Skorvanilta
Lounastauko

 

Melontakaudelle 2022 on jälleen luvassa melontaseikkailuja moneen makuun. Luvassa on lyhyitä ja pitkiä retkiä niin aloittelijoille kuin kokeneille retkeilijöille, sekä merellä että järvillä. Tänä vuonna on erityisesti pyritty tarjoamaan matalan kynnyksen retkiä aloitteleville retkeilijöille, ja lisäksi moni retkistä tehdään tänä vuonna yhteistyössä toisten melontaseurojen kanssa. Varmasti siis löytyy jokaiselle jotakin, eli rohkeasti mukaan myös tuoreemmat merimelojat! 

 

Ilmoittautumiset retkille alkavat tiistaina 19.4.2022 klo 18 ellei retkikuvauksen yhteydessä toisin mainita. 

Osa ilmoittautumisista tapahtuu erillisellä linkitetyllä lomakkeella, ja osa suoraan vetäjän sähköpostiin. Mahdollisia varaslähtöilmoittautumisia ei retkenvetäjän tarvitse huomioida. 

 

Ennen ilmoittautumista tulee lukea huolella retken kuvaus ja varmistaa, että retki on omalle tasolle sopiva. Huomioi myös, että jos retkelle lähdetään autoilla, tulee jokaisen osallistujan maksaa retkimaksu, joka muodostuu polttoainekuluista ja esim. mahdollisista majoituskuluista. Kaikki seuran retkille osallistuvat sitoutuvat noudattamaan retkisääntöjä, joihin tulee tutustua ennen retkeä:

https://merimelojat.sporttisaitti.com/toiminta/retkijaosto/retkisaannot/

Retkien vaativuusluokitukset ja niiden lyhyet kuvaukset:

1 = helppo. Rauhallinen tahti, suojaisat reitit. Suunniteltu päivämatka on noin 25 km. 

2 = keskitaso. Normaali retkivauhti, osittain suojaisat reitit. Vaatii jonkin verran retkikokemusta. Päivämatkat noin 30 km.

3 = vaativa. Isoja selkävesiä. Kokeneemmille melojille. Päivämatkan pituus voi olla yli 40 km.

4 = erittäin vaativa. Erittäin suuret selkävedet, pitkiä välimatkoja ilman rantautumismahdollisuutta. Päivämatkat jopa yli 50 km.

Huomaa, ettei vaativuus muodostu ainoastaan päivämatkojen pituudesta, vaan myös retken melontavauhdista, keli- ja rantautumisolosuhteista sekä kajakinkäsittelytaidoista, jotka melojan tulee itsenäisesti hallita. Helpommalla retkellä voi eteneminen olla keskimäärin 4-5 km/h kelluntataukoineen, kun taas vaativammalla retkellä jopa yli 7 km/h. Aallokko- ja tuulimelontaosaamista sekä hankalampia rantautumisia ja lähtöjä edellytetään vaativammilla retkillä, kun taas helpommilla niitä harjoitellaan yhdessä. Retkenvetäjältä saa halutessaan tarkempaa tietoa tietyn retken sopivuudesta juuri omaan taitotasoon. Huomaa myös, ettei kelin helppoutta voi koskaan taata, joten helpoillakin retkillä osallistujalta edellytetään aina riittävää itsenäistä kajakin hallintaa mahdollisesti nopeasti muuttuvissa keliolosuhteissa. 

 


Melontaretket 2022

 

Skorvanin kevätretki 20.–22.5.2022
Vetäjinä Nädia Radi ja Henri Modig. Vaativuustaso 1(-2).

Retki on melottu onnistuneesti kauniissa kevätsäässä. Perjantai-iltana saavuimme myötätuulen saattelemina sisäreittiä Skorvanille ja meidät otettiin lämpimästi vastaan valmiiseen saunaan. Lauantaina vietimme leiripäivää kovan tuulen vuoksi, ja kiersimme sekä pääsaaren että Lillanin haahkoja väistellen. Kanta-asukkeja oli juhlaviikonlopun vuoksi poikkeuksellisen vähän paikalla, ja uudet skorvanilaiset saivat siten väärähkön käsityksen saaren infrastruktuurista. Sunnuntaina paluumatkamme vajalle sujui leppoisasti, edelleen enimmäkseen sisäreitillä mutta ajoittain keskireittiä kurkkien. Retkeämme väritti ja jännitystä lisäsi juusto-gate, jota myös seuran fb-ryhmässä päästiin seuraamaan. 

Yhteensä 59 km ja 7 melojaa. 

—---

Saaristomeren retki 16.–19.6.2022
Retki on pidetty tuulisissa säissä. Vetäjänä toimi Mara, apuvetäjänä Jyri.

Tämän vuoden Saaristomeren retki suuntautui Korppoon länsipuolelle. Tavoitteena oli vierailla Jungfruskärissä, mutta hieman liian kovan tuulen vuoksi reitin tämä osa ei toteutunut. Ryhmä sai kuitenkin kokemusta kohtalaisessa sivuaallokossa melomisesta, ja kaikki pärjäsivät ongelmitta. Kuten viimekin vuonna, iso ryhmä toimi erittäin hyvin yhdessä kaikin puolin. Muutamasta pikkuruisesta varusteunohduksesta (kelluntaliivit, teltta, makuupussi...) selvittiin yhteistyöllä.

Reitti Strömma-Svedjeholm/Kistholm (yö)-Lövskär-Berghamn/Luk-Långkläppen-Gloskär-Sandö (yö)-Svedjeholm/Kistholm (yö)-Strömma. 21 osallistujaa ja 65 melontakilometriä.

------

Kolmen saunan juhannusretki 24.–26.6.2022
Vetäjänä Andrei Zhdanov. Vaativuustaso 1.

Meloimme Skorvanille ja takaisin pitäen taukoa Mäntysaarella. Tarkoitus oli järjestää rento retki Skorvanille käyttämällä meidän seuran kaikkia kolmea saunaa.

Retki sujui erittäin hyvin, muun muassa sen takia, että sää oli hyvä: aurinkoinen ja tuuleton. 

Yhteensä 7 melojaa ja 60 kilometriä. 

------

Perämeri 10.–20.7.2022
Retki on saatu päätökseen. Vetäjänä toimi Mara, apuvetäjänä Marjo. Vaativuustaso 3.

Tällä kertaa säät suosivat ryhmäämme, ja koko suunniteltu reitti saatiin toteutettua. Huomasimme Perämeren poikkeavan merkittävästi vaikkapa tutusta Saaristomerestä, sillä saaria on harvassa eikä silokallioita löydy - oikeastaan ei kallioita lainkaan. Tilalla on upeaa aavaa merenselkää, lukuisia hiekkarantoja, salaisuutensa hyvin kätkeviä saaria, kulttuuria ja historiaa Haaparannan ja Perämeren kansallispuistoissa ja paljon nähtävää ja koettavaa. Perämeri on silmiä avaava kokemus.

Reitti Tornion Pukulmi-rajan ylitys Ruotsiin ja lokin irrottaminen lohiverkosta-Suutari (yö)-Enskeri- Seittenkaaren Hurrei-tulo Haaparannan kansallispuistoon-Sanskeri (yö)-Iso Hepokari-rajan ylitys Suomeen ja Perämeren kansallispuistoon-Selkä-Sarvi-Pensaskari-Vähä-Huituri (lehtihaastattelu ja yö)-Ajoskrunni-Kallio (rimamöljän ja paarlastin limsiön hämmästely ja yö)-Vatunginnokka-Hietakalla (yö)-Maakrunni-Ulkokrunni (armottomat hyttyset, viidakkomainen tee-se-itse -luontopolku, ennennäkemätön metsämansikka-aho, pooki ja yö)-Hieta-Kraasukka-nimetön saari Iin edustalla (yö)-jokimelontaa ja Iihin tutustuminen-Röyttä (luontopolku, resiina-ajelu ja yö)-Rivinnokka-Kropsu (yö)-Hailuoto/Huikku ja Vaski (kylillä käynti, panimovierailu ja yö)-onnikkamatka Marjaniemeen ja sen vanhaan majakkaan kiipeäminen-Oulunsalo/Varjakka.

Yhteensä viisi osallistujaa ja 245 melontakilometriä. Samalla tuli suoritettua Suomen rannikon melonnan ylin osa, jos joku olisi halunnut tehdä sen paloissa.

------

(Ei niin) Helppo melontaretki Suvisaariston seudulle 15.–17.7. 2022 

Vetäjinä Matti Palovaara ja Henu Ojalehto. Retken vaatimustasoksi oli määritetty 1, mutta koska jouduttiin vastatuuliin vaativuusluokaksi toteutui 2.

Retki oli suunnattu aloitteleville melojille, melontaretkeilystä kiinnostuneille ja muuten saariaikaa melontakilometrien kustannuksella arvostaville.

Perjantaina lähdettiin vajalta Mäntysaaren ja Käärmesaaren kautta Torra Lövöön. Varsinkin osuus Käärmesaarelta Torra Lövöön navakkaan vastatuuleen pani osallistujat koville. Navakka tuuli teki voimakasta aallokkoa normaalisti rantautumiseen käytetylle luoteisrannalle, joten rantauduimme hankalasti koillispään poukamaan. 

Lauantaina Torra Lövöstä irtauduttiin navakkaan luoteesta käyvään vastatuuleen. Ensimmäinen lepotauko saatiin 4 km melonnan jälkeen Suvisaariston Bergön poukamassa. Vielä 1,5 km Bergön ja Malmkopplanin välisessä tuulirännissä, kunnes päästiin suojaista reittiä Pentalaan pursiseuran rantaan klo 13 maissa. Pentalassa vietimme 3 tuntia tutustuen museoon, luontopolkuun ja ravintola Paveniin. Pentalasta meloimme pari kilometriä Rövareniin. Nyt saaressa oltiin hyvissä ajoin, ja oli aikaa pulahtamiselle tuulessa jäähtyneeseen meriveteen, mustikoiden poimimiseen ja saareen tutustumiseen. Päivällisen jälkiruoaksi paistoimme lättyjä. Ikävä kyllä mukana oli vain yksi pussillinen lättyjauhoja, toisetkin lätyt olisivat maistuneet. Totesimme että Rövaren on upea retkisaari, jossa löytyy nähtävää ja sekä avoimia että suojaisampia leiripaikkoja sopivin etäisyyksin wc:ihin ja keittokatoksiin.

Sunnuntaina meloimme Rövarenilta Pentalan venesataman ohi Hanikan uimarannalle lyhyelle tauolle. Suinonsalmessa katsoimme Saaristokaupan paikan kuitenkaan rantautumatta sinne. Suinonsalmesta meloimme viimein myötätuulessa Ison Vasikkasaaren eteläpään suojaiselle nuotiopaikalle lounaalle. Reilun tunnin tauon jälkeen palasimme Koukkuniemen ja Westendin rantoja seuraten edelleen myötätuuleen vajalle. 

Johtuen navakasta tuulesta vesillä ei voitu käydä läpi navigointia tai toteuttaa mitään harjoituksia. Saarissa käytiin hyviä keskusteluja melonnasta ja kajakkien ominaisuuksista. Retki oli tarkoitettua vaativampi, osallistujat saivat aiottua enemmän ja vaativampaa melontaharjoitusta, ja tutustuivat uusiin retkisaariin.

Yhteensä 11 melojaa ja 42 kilometriä. 

------

Näsijärvi 16.–19.7.2022, yhteisretki Merimelojat ja Tampereen Vihuri 
Yhteyshenkilönä Oona Hyvönen. Vaativuustaso 2.

Retki suuntautuu Näsijärvelle, kokonaispituus n. 100 kilometriä. Lähtö vajalta 16.7. klo 9.00 ja paluu 19.7.2022 n. klo 18.00. Retken vetovastuu ja suunnittelu Vihurilaisilla. Osallistumismaksu 30 euroa. 

Retkelle osallistuminen edellyttää kauden aikana 200 km:n melomista. Pakkaus ja valmistautumistilaisuus 15.7.2022 klo 17–19 vajalla. 

Retkelle otetaan 7 melojaa. Lisäksi Tampereen Vihurista tulee 7 melojaa.  

Ilmoittautuessasi kerro onko henkilöauto käytettävissäsi ja onko autossa vetokoukku. Tarvitaan kaksi henkilöautoa, polttoaineet maksetaan. 

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: Ralf Sund, sundralf( )gmail.com / p. 050 5634841 

------

Sika säkissä 3.–7.8.2022
Vetäjinä Nädia ja Mara. Vaativuustaso 2 ja seikkailuasenne.

Retki on melottu ja sikaa etsitty kaikista Kuolimon kolkista yhteensä 109 km matka 11 melojan voimin.

Lähdimme matkaan Savitaipaleen Olkkolan hovista, ensimmäinen yö vietettiin Suomensalossa. Toisena päivänä ihastelimme sivutuulessa Morruuvuorta ja kolusimme Suomijärven päästä päähän, yöpyen liikenneympyrässä. Kolmantena päivänä nautimme navakasta vastatuulesta ja palasimme Suomensaloon yöleiriin. Neljäntenä päivänä nautimme retken hienoimmista maisemista Luotolahdella ja Luotolahdenvuorella, yösaareksi valikoitui Antiosaari. Tutkimme myös kantoreitin Saimaalle Orrainlahdelta. Viimeisenä päivänä kävimme vielä leikkimässä Kärnäkosken linnoituksella ennen kotiin paluuta. 

Mieleenpainuvaa oli mm. järven kirkas juomakelpoinen vesi, hiekkarannat, hienot Luotolahden kalliot, kanttarelliapajat, kivikautiset asumukset, rakennelmat ja asukkaat, melonta"reitti" Kuolimolta Suomijärvelle, ja rantautumiset metsään. Hävikkiprosentti osallistujissa jäi alle kymmeneen, mikä oli hyväksyttävä lukumäärä. Hieno kohde esim. viikonloppuretkelle! 

------

Reskutusleiri XII 6.–7.8.2022, Mäntysaari

Reskutusleirillä opetellaan pelastuksia, hinauksia ja pelastusuintia sekä tutustutaan  melojakavereihin. Melonnan vasta tänä vuonna tai ihan viime vuosina aloittaneet ovat erityisen toivottuja osallistujia. Reskutusleirillä pääset sisälle tekniikoihin ja opit kajakin käsittelyä. Leirin ohjelmaan voi osallistua oman kiinnostuksen mukaan, kaikessa ei ole pakko olla mukana. Harjoitella voi myös vaativampia tekniikoita. Voit tulla mukaan vain osaksi aikaa tai nauttia saarella olosta koko viikonlopun. Mahdollisista yhteislähdöistä perjantaina ja lauantaina sovitaan erikseen lähempänä.

Lauantain koulutukset vetää Eva-Lotta Backman. Mäntysaareen (https://merimelojat.sporttisaitti.com/toiminta/retkisaaret/mantysaari/) kannattaa tulla jo perjantaina 6.8. Varsinainen ohjelma alkaa lauantaina klo 9 kokoontumisella saunakalliolla, ja päättyy sunnuntaina klo 15 mennessä.

Tähän tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua, tulet vain paikalle niin kuin sinulle sopii.
Varaa mukaan:

  • Vaihtovaatetta, pyyhe ja saunakamppeet. Sauna on lämpimänä koko leirin ajan, tauoilla on kiva käydä lämmittelemässä.
  • Harjoittelu on mukavampaa neopreeni- tai kuivapuvussa. Urheiluvaatteissakin pärjää hyvin. Varaa useita vaihtovaatekertoja melontaan ja alusvaatteiksi ja varustaudu pitkäänkin märkänä oloon.
  • Retkeily- ja yöpymisvarusteet, ruokailuvälineet, keitin, astiat ja riittävästi muonaa, myös välipaloja.
  • Juotavaa ja juomapullo. Ainakin 3 litraa juomavettä per vuorokausi.
  • Jos omistat melakellukkeen, pumpun, hinausköden, kypärän, nenänipsut, uimalasit yms. rekvisiittaa - niistäkin on apua. Köyttä ja narua kannattaa myös ottaa mukaan.
  • Nenänipsut, korvatulpat, uimalasit (jos haluat).
  • Valaisin, mielellään vesitiivis.
  • Hyvä ja leikkisä mieli!

Reskutusleirin järjestävät yhteistyössä Helsingin Melojat ja Merimelojat.

------

Bengtskärin retki 12.–14.8.2022
Vetäjänä Andrei Zhdanov. Vaativuustaso 3.

Meloimme Hangon Tulliniemestä Bengtskäriin ja takaisin, yövyimme Morgonlandetissa molempiin suuntiin. 

Retki sujui pääosin hyvin. Sää oli suhteellisen tyyni, paitsi pari vastatuulista pätkää retken alussa ja lopussa. Morgonladetissa sijaitsee HUSJF:n seuran mökki, joka on auki kaikille saarille saapuville vesikulkijoille. Mökki on erittäin siisti, ja sisällä on halukkaille muutama yöpymispaikka pientä korvausta vastaan.

Yhteensä 5 melojaa ja 57 kilometriä.

------

Porkkalasta vajalle, eli "Pörvis-pyrähdys" 13.–15.8.2022 la-ma
Vetäjänä Henri Modig, apuna Nädia Radi ja Jaakko Sarvela. Vaativuustaso 0-1. 

Retki toteutui suunnitellusti.  Lähdimme vesille Porkkala Marinista, meloimme Stora Mickelskären/Bylandetin kautta Skorvanille, jossa lettu- ja saunabileet. Sunnuntaina sumun hälvettyä etenimme Torra Lövölle Kaparenin kautta. Torra Lövöltä jatkoimme maanantaina Stora Ådholmenin kautta Mäntysaarelle ja lopulta vajalle. Retkeläisiä oli yhteensä 9. Sää oli hyvä. Tuulta enintään 6-7 m/s ja lämmintä. Kilometrejä kertyi 45.

------

Skorvanin ruskaretki 23.–25.9.2022
Vetäjinä Nädia Radi ja Matti Palovaara. Vaativuustaso 1(-2). 

Retki on melottu kirpeässä ja kuulaan aurinkoisessa syyssäässä. Tänä vuonna saimme ihailla ruskaa enemmän kuin aiempina. Tuulet olivat lempeät, joten ensimmäiseksi yöksi pääsimme ulkoreittiä Torra Lövölle ja lauantaina jatkoimme Kytöä hipoen kohti Skorvania. Saarella alkuasukkaat toivottivat uudet skorvanilaiset tervetulleiksi ja saunan löylyissä ja iltanuotiolla kuultiin jälleen tarinoita vuosikymmenten varrelta. Sunnuntaina palailimme rauhalliseen tahtiin keski- ja sisäreittiä ja tutustuimme niiden varrella oleviin retkisaariin. 

Yhteensä 6 melojaa ja 57 kilometriä. 

------

Koloveden ruskaretki 29.9.–2.10.2022
Koloveden ruskaretki on pidetty upeassa ruskassa ja harvinaisen hyvässä melontasäässä. Vaikka välillä tuli vettä, saimme nauttia heikosta tuulesta ja enimmäkseen pläkästä, johon korkeat kalliot ja ruskan värit heijastuivat peilikuvina. Kolovesi on maineensa veroinen ja ylikin. Opettelimme myös kanavasulun käyttämistä Pilpalla.

Vetäjänä oli Mara. Vaativuustaso 2.

Reitin ajatuksena oli kiertää Koloveden kansallispuisto vastapäivään ja meloa saarisokkeloiden välissä eri reittejä. Lähtöpaikka Käköveden leiri- ja vesillelaskupaikka (yö)-Havukkavuori ja kalliomaalaus-Lohilahti-Hirviniemi-Kirkkoranta-Ukonvuori ja kalliomaalaus-Ukonlahden kierto-Laajakaarre-Valkeislampi-Kotaselkä-Mäntysalon kämppä (sauna ja yö)-Vierunvuoren kalliomaalaus-Pilpan kanavan sulku-Kinkoselkä-Loikansalmi-Kerivirta-Purnuselkä-Loikansaari-Vihtakankaan epäonnistunut läpäisy-yritys-Loikansalmi-Pitkäsaari (kaksi tonnarijuhlaa ja yö)-sumumelontaa Pienellä Kolovedellä-Kärängön ojamelonta-Kärängönlahti-Syväniemi-Metsoselkä-Käkövesi.

11 osallistujaa ja 86 melontakilometriä ja myös todellisia ilometrejä.

Vetäjä kiittää lämpimästi kaikkia niitä, jotka ovat osallistuneet hänen tämän vuoden kolmeen retkeensä.

 

 

 

Kauden 2022 retkistä voi antaa palautetta tästä, myös toiveita tuleville retkille otetaan samalla mielellään vastaan!