Kesäretket 2021
![]() Lounas- ja uimatauko / Saaristomeri 2020 |
![]() Matkalla Sundharunin majakalle / Tammisaari 2020 |
![]() Ouran check-in / Selkämeri 2020 |
Tulevalle 90-vuotisjuhlakaudelle on tiedossa monenlaisia melontajuhlaseikkailuja. Luvassa on juhlaretkiä niin aloittelijoille kuin kokeneille retkeilijöille, järvillä ja merillä, kotimaassa ja kauempana. Varmasti siis löytyy jokaiselle juhlan aihetta, eli rohkeasti mukaan!
Ilmoittautumiset retkille alkavat 15.3.2021 klo 18 ellei retkikuvauksen yhteydessä toisin mainita.
Osa ilmoittautumisista tapahtuu erillisellä linkitetyllä lomakkeella, ja osa suoraan vetäjän sähköpostiin. Mahdollisia varaslähtöilmoittautumisia ei retkenvetäjä välttämättä huomioi.
Ennen ilmoittautumista tulee lukea huolella retken kuvaus ja varmistaa, että retki on omalle tasolle sopiva. Huomioi myös, että jos retkelle lähdetään autoilla, tulee jokaisen osallistujan maksaa retkimaksu, joka muodostuu polttoainekuluista ja esim. mahdollisista majoituskuluista. Kaikki seuran retkille osallistuvat sitoutuvat noudattamaan retkisääntöjä, joihin tulee tutustua ennen retkeä:
https://merimelojat.sporttisaitti.com/toiminta/retkijaosto/retkisaannot/
Retkien vaativuusluokitukset ja niiden lyhyet kuvaukset:
1 = helppo. Rauhallinen tahti, suojaisat reitit. Suunniteltu päivämatka on noin 25 km.
2 = keskitaso. Normaali retkivauhti, osittain suojaisat reitit. Vaatii jonkin verran retkikokemusta. Päivämatkat noin 30 km.
3 = vaativa. Isoja selkävesiä. Kokeneemmille melojille. Päivämatkan pituus voi olla yli 40 km.
4 = erittäin vaativa. Erittäin suuret selkävedet, pitkiä välimatkoja ilman rantautumismahdollisuutta. Päivämatkat jopa yli 50 km.
Huomaa, ettei vaativuus muodostu ainoastaan päivämatkojen pituudesta, vaan myös retken melontavauhdista, keli- ja rantautumisolosuhteista sekä kajakinkäsittelytaidoista, jotka melojan tulee itsenäisesti hallita. Helpommalla retkellä voi eteneminen olla keskimäärin 4-5 km/h kelluntataukoineen, kun taas vaativammalla retkellä jopa yli 7 km/h. Aallokko- ja tuulimelontaosaamista sekä hankalampia rantautumisia ja lähtöjä edellytetään vaativammilla retkillä, kun taas helpommilla niitä harjoitellaan yhdessä. Retkenvetäjältä saa halutessaan tarkempaa tietoa tietyn retken sopivuudesta juuri omaan taitotasoon. Huomaa myös, ettei kelin helppoutta voi koskaan taata, joten helpoillakin retkillä osallistujalta edellytetään aina riittävää itsenäistä kajakin hallintaa mahdollisesti nopeasti muuttuvissa keliolosuhteissa.
Skorvanin kevätjuhla 21.–23.5.2021
Vetäjinä Nädia Radi ja Hemppa Modig. Vaativuustaso 1(-2).
Kevätjuhlaretki on melottu menestyksekkäästi seitsemän mahtavan melojan voimin vastatuulessa, aallokossa, sateessa, auringonpaisteessa, sumussa, pläkässä ja myötätuulessa. Perjantaina 21.5. lähdimme vajalta Merimelojien juhlaliputuksen saattamina. Pahimman vastatuulen matkalla vältimme rantoja kierrellen, ja retken ensimmäinen yö vietettiin Rövarenilla. Lauantaina puskimme sisukkaina sisäreittiä Skorvölle asti, jossa meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi shamppanjan ja kakkujen kera. Lisäksi juhlistettiin saaren saunan ja saunatuvan 40-vuotispäivää.
Sunnuntaiaamun sakea sumu ehti hieman hälvetä ennen lähtöämme, mutta hetken saimme sitäkin ihastella kajakeista käsin. Kahden päivän vastatuulen jälkeen peilityyni meri ja auringonpaiste saattelivat meitä Rövarenin kautta Torra Lövön merellisten maisemien lounasravintolaan, josta myötätuuli siivitti matkaamme läpi jollakilpailujen suorinta ulkoreittiä takaisin majalle. Kilometrejä loistava juhlaretkueemme keräsi yhteensä 62.
------
Linnansaaren norppajuhla 11.–16.6.2021
Vetäjinä Henri Modig ja Nädia Radi. Osallistujia oli kymmenen, 8 osallistujaa + vetäjät.
Melottuja kilometrejä tuli 87 km kuudelle päivälle. Lähtö hyvässä säässä Rantasalmen Järvisydämestä
Mäntyluotoon yöksi. Lauantaina tuli kova vastatuuli ja meloimme hitaasti Kaitsaareen lounaalle, jossa
päätimme jättää Seurasaaren väliin ja yrittää Iso-Tuunakseen yöksi. Tuunaanselän ylitys kovassa
sivumyötäsessä oli jännittävä kokemus. Sunnuntai oli lämmin sadepäivä ja liplattelimme
Sammakkoniemen leirintäalueelle, jossa pääsimme hyttysiltä saunaan. Maanantai oli vapaaehtoinen
vapaapäivä. Oraviin ei lähtenytkään kukaan. Osa retkikuntalaisista meloi Linnansaaren ympäri ja käveli 7
km luontopolun. Illalla lisää saunaa. Tiistaina odottelimme Vieno-myrskyn tyyntymistä myöhään. Lopulta
klo 17 lähdimme etsimään suojaisia reittejä päätyen yöksi Kirvessaaren läntiselle tulipaikalle, josta oli
mainio ilta-aurinkonäkymä Kuivaselälle. Myhkyrä jäi väliin. Keskiviikkona varoen kovaa luoteistuulta
palasimme takaisin Järvisydämeen.
Matkaa verottivat suurilla selillä puhaltaneet kovat tuulet. Jälkiviisaana voisi suositella retkialueen
keskittämistä Linnansaaren länsipuoliselle saarialueelle Paavalinsaari-Linnansaari -välille, jossa vaikutti
olevan vähemmän suuria selkiä, sekä enemmän komeita kalliorantoja ihailtavaksi. Norppahavaintoja
emme tehneet. Vesiliikenne oli todella vähäistä.
------
Saaristomeren juhlaretki 17.–20.6.2021
Retki on pidetty vastakohtaisissa säissä - vasta- ja myötätuulessa. Vetäjänä oli Mara ja apuvetäjänä Jan. Vaativuustaso 2.
Lähtöpaikan etsiminen Kvivlax-Krok -akselilta ei ollut helppoa, sillä kaikki venerannat ovat yksityisiä. Lopulta pääsimme vesille Krokista ja suuntasimme ekaksi yöksi Berghamniin.
Perjantaina meidät kohtasi luvattu navakka etelätuuli (8-9 m/s), jota jatkui koko päivän. Saari kerrallaan sinnittelimme Nötöä kohti, mutta reittiä piti lyhentää. Nötön sauna korvasi osan vaivoista. Lauantaina uimme sitten Björkön sisäjärvessä norppia matkien täydellisessä säässä, meloimme myötätuulessa pohjoiseen oletettuun leirisaareen, mutta totesimme Stora Hästöhön päästyämme venelijöiden vallanneen sen perinpohjaisesti. Täyskäännös lahden suulla ja itään Konungskäriin! Siellä yötuuli ravisteli telttoja, mutta aamulla se tyyntyi täysin palatessamme lähtöpaikkaan.
Perjantain vastatuuli ei loppujen lopuksi niin kamala ollutkaan; se pani yrittämään ja seuraavana päivänä tiesi ansainneensa myötätuulen. Lisäksi 21 melojan ryhmä pelasi saumattomasti yhteen koko retken ajan. Mukana oli ensikertalaisia, joita ei erottanut monta kertaa mukana olleista mitenkään. Syntymäpäiväsankareitakaan ei vesillä unohdettu, ja vetäjä oli myös kiitollinen saamastaan huomionosoituksesta. Seuran retkimelontaa siis parhaimmillaan.
Afrikan rantaviivan muotoinen reittimme oli Krokin yksityinen veneranta- Berghamn (yö)-Kappalholmen-Nötö (kauppa, sauna ja yö)-Björkö-Aspö-Brunskär-Stora Hästö-Konungskär (yö)-Krok. 21 osallistujaa ja 78 melontakilometriä.
------
Helsinki – Tallinna juhlamelonta 26.–29.6.2021
Vetäjänä Andrei Zhdanov, vaativuustaso 3-4
Suomenlahti on ylitetty onnistuneesti kolmen melojan voimin. Ylitys tehtiin yöaikaan, kun tuuliennusteet olivat päivää suotuisammat ja kesäyö on lyhyt ja valoisa. Yksi osallistujista meloi Helsingistä Tallinnaan ensimmäistä kertaa, kaksi oli tehnyt sen ennenkin, ja kaikille yömelonta oli tuttua. Tyynestä säästä huolimatta metrinen aallokko aiheutti merisairautta, joka onneksi ei estänyt kenenkään melontaa ja retkue pääsi turvallisesti yli lahden. Kotivajalle palattiin isommalla moottorikajakilla.
Reitiksi muodostui Merimeloijen vaja – Skorvö – Söderskär – Naissaar – Tallinnan keskusta ja kilometrejä kertyi n. sata.
------
Vaasan saariston juhlaretki 3.–10.7.2021
Retken vetäjinä Renita Niemi ja Ralf Sund. Vaativuustaso 2+
MAAILMANPERINTÖ MERIMELOJILLE HYMYILI
Merimelojien juhlavuoden retki Vaasan saaristossa sään haltioiden hellässä huomassa saatiin vietyä läpi 11 melojan voimin. Yhdelle päivälle sattui sen verran tuimaa tuulta, että vietimme yhden maapäivän Mikkelinsaarten Kummelskärerissa vanhalla merivartioasemalla. Seuraavana päivänä laiskottelupäivä kompensoitiin 43 kilsan päivämatkalla. Leppeä myötäinen tuuli teki päivästä helpohkon. Sää oli 90 %:sti täydellisyyttä hipova.
Meloimme yhteensä 165 kilometriä Unescon luonnon maailmanperintöalueella, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Bongattiin maannousun jäljet luonnossa, merikotkia ja muutamia kiviä. Karikkoisuus on Vaasan saaristossa mainettaan vähäisempää.
Listalle kirjautui Strömsön kuvausalue, Raippaluoto, Valassaarten majakka, Svedjehamnin maannousun nähtävyydet, Mikkelinsaaret ja Jannen Saluunan kalasoppa. Yöpymispaikat vaihtelivat hyvistä kohtuullisiin. Lähtö- ja tulopaikkana toimi Vaasan Kanoottikerhon vaja Vaskiluodossa. Saapuminen retken päätteeksi vajalla oli peruskurssi menossa ja malliksi teimme täydellisen väylän ylityksen, joka huomattiin.
Merimelojien juhlavuotta kunnioitettiin aamu- ja iltasoitoilla; melodikan haikea ujellus nukutti ja herätti.
Kommelluksia oli vähän. Yksi vaikeasti irroitettava punkki ja säilykepurkin kannesta viiltynyt haava tulevat mieleen. Eli ei edes ihan normaalin tasolla. Huippukelit, huippujengi ja maailman kaunein saaristo (huom. arvioija ei ole täysin objektiivinen) on yhdistelmä, josta syntyy aika hyvä melontaretkikokemus.
------
Saaristomerijuhla, 10.7.–16.7.2021
Retki on melottu paahteisessa helteessä, vetäjänä Matti Ojala.
Kiersimme Saaristomeren kansallispuistoa myötäpäivään. Tavoite oli tutustua Saaristomeren kansallispuiston keskeisiin saariin.
Melottu reitti kohteineen: Kasnäs – Vänö (Y) – Yxskär (Y) – Borstö - Trunsjö – Fårö – Nötö/Kappalholmen (Y) – Aspö – Trån – Stora Hästö – Konungskär/Birsskär (Y) – Hummelskär – Berghamn – Brännskär – Gullskrona/Furuskär (Y) - Högland – Sandön (Y) – Kasnäs. (Y=Yöpaikat)
Yhteensä 149 km ja seitsemän osallistujaa.
------
Norja, juhla-Senja 17.–28.7.2021 -- Ahvenanmaan kierto
Vetäjinä Rauli Rautavuori ja Katri Malmström, vaativuustaso 4.
Retken alkuperäinen kohde, Senjan saari sekä sitä ympäröivät saaret Norjassa hieman napapiiriä pohjoisempana, jouduttiin pandemiatilanteen vuoksi muuttamaan ja uudeksi kohteeksi valikoitui Ahvenanmaa ja sen kiertäminen.
Retki Ahvenanmaan ympäri kesti 11 päivää. Retken noin 350 kilometristä meloimme vastaiseen liki 4/5. Pääsimme Märketille, Sälskärille, Källskärille, Getan kallioille, Enskärin saunaan ja moneen muuhun kohteeseen. Yhden päivän vietimme Enskärillä, koska olisi ollut liian tuulista Märketille rantautumiseen.
Retkellä oli kuusi osallistujaa vetäjät mukaanluettuna.
------
Hanko – Helsinki -juhla 31.7.–4.8.2021
Retken vetäjinä Ralf Sund ja Matti Palovaara. Vaativuustaso 2.
Merimelojien Hanko - Helsinki juhlaretkestä muodostui myötätuuliretki. Matkaa kertyi gepsiin 149 kilometriä. Pisin päivä 43 km ja lyhin 16 km. Joukkomme 14 melojan kokoinen, mutta kasvoi kahdella Tampereen Wihurin saaristonauhamelojalla 20 kilometrin matkalle.
Noin 99 %:sti tuuli oli myötäistä. Säiden säätäjä halusi juhlistaa Merimelojien 90-vuotista taivalta.
Ongelmia esiintyi lähinnä sääennusteiden suhteen, jotka näyttivät paikoin aivan hirveiltä, mutta kun matkaan lähdettiin todellisuus oli toinen: kelit olivat optimaalisia tai lähes optimaalisia.
Perussuunnitelmaa toki hieman fiksattiin, mutta retki ilman pientä sählää ja säätämistä on kuin retkimuona ilman suolaa ja pippuria. Kesän rajuin vesisade osui niskaamme loppusuoralla ja Porkkalan selkä ylitettiin tiukassa timanttimuodostelmassa ("Mattimuoto") keinuen.
Hyvä reissu, mutta tulipahan tehtyä.
------
Reskutusjuhla XI 7.–8.8.2021
Juhlavuoden reskutusleiri pidettiin napakassa n. 10 m/s tuulessa Mäntysaarella, jonne 22 melojaa saapui harjoittelemaan pelastautumistekniikoita. Näitä harjoiteltiin Eva-Lotta Backmanin ohjauksessa lauantaina ja sunnuntaina harjoituksia jatkettiin Merimelojien ja Helsingin Melojien omien ohjaajien kanssa. Lauantain sade ei tunnelmaa latistanut, ja sunnuntaina luonto kiitti sisukkaita uimareita ja lähetteli meidät kotimatkalle lämpimässä auringonpaisteessa ja myötätuulessa.
------
Bengtskärin juhlaretki 14.–15.8.2021
Vetäjänä Andrei Zhdanov, vaativuustaso 3
Reitti: Melomme Hangon Tulliniemestä Bengskäriin ja takaisin, yöpymme Morgonlandetissa.
Retkisuunitelma:
14.8. Ajamme Helsingistä Hankoon, lähdemme Tulliniemestä. Melomme Morgonlandetiin - noin 15 km
15.8. Melomme Morgonlandetista Bengtskäriin (noin 12 km), vietämme pari tuntia saarella, ja melomme takaisin Tulliniemeen pitämällä taukoa Morgonlandetissa (noin 27 km).
Osallistujien määrä: max 4 hlöä + vetäjä.
Edeltävät vaatimukset: melontakokemusta (noin 100 km tänä kesänä riittää), kokemusta melonnasta aallokossa.
Ilmoittautumiset ja kysymykset: andrey.zhdanov( )alumni.aalto.fi
Ilmoittautuessa on mainittava seuraavat seikat:
- nimi, puhelinnumero ja sähköposti
- melontakokemus lyhyesti
------
Skorvön ruskajuhla 24.–26.9.2021
Vetäjinä Nädia Radi ja Matti Palovaara. Vaativuustaso 1(-2).
Perinteinen Skorvön ruskaretki on melottu hyvällä meiningillä monipuolisessa syyskelissä. Joukkomme sai nauttia mm. hienosta aallokosta, hämärämelonnasta, yösateesta ja kauniista syysauringosta. Moni osallistujista oli aloittanut melonnan tänä kesänä ja vielä useampi kävi ensi kertaa saaritukikohdassamme, jossa retkueemme toivotettiin sydämellisesti tervetulleeksi. Saunakin odotti lämpimänä saapujia.
Perjantaina meloimme kohtalaisessa aallokossa yöpymään Knapperskärille, johon rantauduimme syvän hämärän jo laskeuduttua (16 km). Lauantaina jatkoimme matkaa Skorvanille Kytön kautta 13 km), ja osa lähti vielä lounaan jälkeen päivämelonnalle (10 km). Paluumatkan meloimme keskireittiä pitäen lounastauon Rövargrundetilla (27 km).
Melontakilometrejä 12-henkinen joukkomme sai viikonlopun aikana 56 km (lauantai-iltapäivän melojat 66 km).
-----
Naarajoen-Kangasniemen juhlaruska 29.9.–3.10.2021
Retki on ohi, vetäjänä oli Mara. Vaativuustaso 2.
Emme valitettavasti joutuneet kyyhöttämään räntäsateessa pressun alla, vaan retki solui upean ruskan kehystämänä ja välillä jännittävänä kuvaelmana kapean Naarajoen, nivaisen ja koskisen Nykälänjoen ja kauniin Kyyveden läpi lopputenttiin eli Läsänkosken pitkään alamäkeen. Tässä vaiheessa kaikki osallistujat halusivat jo lisää koskia laskettaviksi. Naarajoella näimme majavan ja matkan varrella juhlittiin yhtä syntymäpäivää ja kahta 1000 kilometrin saavutusta. Vettä oli vieläkin vähemmän kuin 2016, ja muovikajakit olivat oiva valinta.
Reitti Naarajärvi (Lomatrio)-Naarajoki-Niskanivu-Niskajärvi-Vehvaa (yö)-Rantojoki-Pyhäluoma-Porsaskoski (kanto-osuus)-Palvalampi-Nykälänjoki-Orjuu-Kyyvesi-Vavesaari (yö)-Tähtiniemi-Tyltynniemi-Läsänkosken kanava ja kanto-osuus-Läsänkoski-Vuojaselkä-Likoniemi (sienestystä, lettukestit ja yö)-Kotkainen-Ruovedenselkä-Kangasniemi.
Yhteensä 8 osallistujaa ja 101 melontakilometriä.
-----
Juhlavuoden juhlaretkistä voi antaa palautetta tästä