Kesäretket 2020

Saaristomeren retki 2018

 

Tulevalle kaudelle on tiedossa taas monenlaisia melontaseikkailuja. Luvassa on retkiä niin aloittelijoille kuin kokeneille retkeilijöille, järvillä ja merillä. Varmasti siis löytyy jokaiselle jotakin, eli rohkeasti mukaan! Retkikalenteri täydentyy vielä kevään 2020 aikana, eli seuraile tilannetta.

Ilmoittautumiset retkille alkavat 31.3.2020 klo 18 ellei retkikuvauksen yhteydessä toisin mainita. 

Ennen ilmoittautumista tulee lukea huolella retken kuvaus ja varmistaa, että retki on omalle tasolle sopiva. Huomioi myös, että jos retkelle lähdetään autoilla, tulee jokaisen osallistujan maksaa retkimaksu, joka muodostuu polttoainekuluista ja esim. mahdollisista majoituskuluista. Kaikki seuran retkille osallistuvat sitoutuvat noudattamaan retkisääntöjä, joihin tulee tutustua ennen retkeä:

https://merimelojat.sporttisaitti.com/toiminta/retkijaosto/retkisaannot/

Retkien vaatimustasot ja niiden lyhyet kuvaukset:

1 = helppo. Rauhallinen tahti, suojaisat reitit. Suunniteltu päivämatka on noin 25 km.

2 = keskitaso. Normaali retkivauhti, osittain suojaisat reitit. Vaatii jonkin verran retkikokemusta. Päivämatkat noin 30 km.

3 = vaativa. Isoja selkävesiä. Kokeneemmille melojille. Päivämatkan pituus voi olla yli 40 km.

4 = erittäin vaativa. Erittäin suuret selkävedet, pitkiä välimatkoja ilman rantautumismahdollisuutta. Päivämatkat jopa yli 50 km.


 

Skorvanin kevätretki 29.-31.5.2020
Vetäjinä Nädia Radi ja Hemppa Modig. Vaatimustaso 1(-2).

Retki on melottu leppoisassa ja aurinkoisessa kevätsäässä, vaikka perjantain menomatkalle mahtui myös pilviä. Menomatkalla lounastimme Torra Lövöllä ja jaloittelimme Kaparenilla. Skorvaniin saavuimme lähes suunnitelman mukaisesti klo 21.06 (lähdimme toki vasta klo 14.06) ja pystytimme kylämme saaren kaakkoiskulmaan. 

Lauantaina suurin osa teki iltapäiväkelluntaretken lähivesille, kaksi lähti jäätelömatkalle Porkkala caféta kohti ja yksi jäi talkoovahdiksi saareen. Loppupäivä nautittiin saarella kesäisestä auringonpaisteesta. 

Sunnuntain paluumatka sujui sekin lähes aikataulussa. Leppoisilla myötäaalloilla aloitimme sisäreitillä ja lounastimme Rövargrundetilla, josta suuntasimme keskireittiä Varsasaareen jaloittelemaan. Vajasaaren laituriin rantauduimme klo 18.06. 

Vetäjien lisäksi ryhmässä oli 8 melojaa, joista kaksi ensimmäistä kertaansa Skorvanilla. Kilometrejä kertyi päiväkellujille n. 67 ja jäätelömatkalaisille sitäkin enemmän. 

----------

Saaristomeren retki 11.-14.6.2020
Retki on pidetty, vetäjänä toimi Mara ja apuvetäjänä Jyri. Käsittämättömän hyvä sää mahdollisti Gullkronan selän kierron. Reitti Kirjainen-Dalskär (yö)-Helsingholmen- Kråkskär (yö)-Västerlanden-Stenskär (luontopolku)-Furuskär/Gullkrona (yhteisillallinen, sauna ja yö)-Byskär-Kirjainen. 15 osallistujaa ja 80 melontakilometriä.

Perjantaina oli heikkoa tai kohtalaista vastaista tai sivuvastaista tuulta, sen jälkeen käytännössä pläkää, aurinkoa ja sinistä merta.

Ensimmäisen kerran 12 vuoteen seura siis järjesti melontaretken Gullkronaan, joka ensin sulkeutui venesatamana v. 2008 jälkeen ja jonka omistaja vaihtui kaksi vuotta sitten. Nyt palasimme Kari Tannerin perinteeseen ja päätimme retken savukalasta, graavilohesta, sinappisilakoista ja uusista perunoista muodostuneeseen yhteiseen illalliseen ja Gullkronan saunaan.

----------

Siuntionjoki – Skorvanin juhannus 18.- 21.6.2020

Retki on pidetty. Vetäjänä toimi Marjo ja apuvetäjänä Mara. Yhteensä viisi osallistujaa ja 47 melontakilometriä, josta 13 km jokimelontaa. Retki päättyi Skorvaniin.

Reitti: Siuntion vanhan pappilan laituri-Siuntionjoki-Tjusträsk-Siuntion linna (kanto-osuus joen itärannan laiturilta kosken ohi tietä pitkin alemmalle laiturille 120 m)-Vikträsk-Pikkalanjoki-sulku-Pikkalanlahti-Stora Hälsö (lounas)-Porkkalan selän ylitys Pampskatanille (yö)-Porkkalan kauppa-kävely Porkkalan hopeakaivokselle-Lähteelä (vedenotto ja kahvila)-Skorvan.

Erinomaisen sään ansiosta melonta sujui hienosti. Porkkalan selkä ylitetiin lähes pläkässä.  Paikoin miltei viidakkomaisella joella oli muutama puu kaatunut veden päälle, mutta tämä kuuluu jokimelontaan.

----------

Tammisaaren kansallispuisto 1.-5.7.2020
Vetäjinä Salla Iivanainen ja Nädia Radi. Vaatimustaso 1.

Auringossa ja tuulessa meloimme ensimmäiseen tukikohtaan Sommarön vierasvenesatamasta itäistä reittiä Modermaganille, josta seuraavana päivänä suuntasimme Jussarön saarelle. Matkalla poikkesimme katsomassa Sundharunin majakkaa. Tuona päivänä saatiin suurin osa retken kilometreistä kasaan eli 28 kilometriä. Tuulten noustessa vaihdoimme leiripaikaksi Byxholmenin saaren, jossa säätä seurailtiin yksi päivä mukavasti saunoen ja ruokareseptejä vaihdellen. Sieltä käsin pienemmissä porukoissa tehtiin tutkimusmatka Sommarön satamaan länsireittiä sekä läheiseen suojaisampaan lahteen, jossa kokeiltiin myös halukkaiden kanssa reskutuksia tuulessa. Kotimatka sujui mukavasti kevyessä sateessa. Aloitteleville melojille suunnatun retkemme kokonaispituus oli 52 km. Retkellä opittiin suunnistamista, melontatekniikkaa sekä leirielämäkikkoja. Myös kajakkien sitominen traileriin tuli tutuksi.

----------

Sipoon retki 8.-12.7.2020. 
Vetäjänä Johan Holmberg. Vaatimustaso 2. 

Keskitason retki, vaaditaan reipasta mieltä ja terveys kunnossa. Meloen vajalta ja takaisin vajalle, pitkä ympyrälenkki Sipoon ja Porvoon saaristoon. Retken pituus on 4 ja ½  päivää ja 141 km. Suunnitellut yöpymissaaret ovat kaikki ulkoilusaaria ja useimmissa on keittokatos. 

Ohjelma: 
Ke-iltana lähtö klo 17.30 vajalta ja 19 km melonta Malkasaareen / Kallahdenniemi
To noin 35 km melonta Malkasaari – Kaunissaari – Pirttisaari – Söderskär – Kaivokari
Pe noin 31 km Kaivokari – Onas – Äggskär – Klovaharun – Äggskär – Norrholmen / Haxalö
La  noin 30 km Norrholmen – Onas pohj kärki – Skyttenskär – Krokholmen
Su noin 26 km Krokholmen – takaisin vajalle
Kovemmalla kelillä reittiä muutetaan sisäsaariston suuntaan....

Vaatimukset ennen retkelle lähtöä: kauden alusta 2 kpl Skorvön viikonloppuretkiä tai vastaavia retkiä. Ennen retkelle lähtöä pelastautumisharjoitus, josta ilmoitetaan myöhemmin. Osallistujamäärä max 10. 

Ilmoittautumiset / tiedustelut: iamjohan.holmberg( )dlc.fi

----------

Selkämeren retki 8.-18.7.2020
Retki on melottu, vetäjänä oli Mara ja apuvetäjänä Nädia. Mainion sään ja osallistujien melontataidon ja -kunnon ansiosta pääsimme suunniteltuihin kohteisiin ja ehdimme lopuksi jopa nauttia vapaa-ajasta, auringosta ja kauniista Ouran saaristosta. Moni sai kokemusta myös isossa aallokossa melomisesta.

Pääsimme kolmeen majakkaan ja näimme kolme pookia.

Reitti Lootholma-Katanpää (rannikkotykistölinnake)-Isokari (yö ja majakka)-Laattiskeri (yö)-Pihlavakari-Pentinletto-Lyökki (pooki)-Hylkkari (yö)-Vähä-Haurunen (autiotupa)-Kuuskajaskari (rannikkotykistölinnake, 2 yötä ja sauna sekä melonta Raumalle autoja siirtelemään)-Santakari (pooki)-Kylmäpihlaja (majakka)-Kalla (loisto)-Huhtmaa (yö)-Säppi (majakka)-Outoori-Reposaari-Iso-Enskeri (yö)-Reveli-Ouraluoto (yö)-Pookikari (pooki)-Tupakka-Hamskeri- Hajula-Ouraluoto (yö)-Merikarvia ja Krookan venesatama.

Seitsemän osallistujaa ja 242 melontakilometriä.

----------

Reskutusleiri X, 1.-2.8.2020 Mäntysaari

Kymmenes Helsingin Melojien ja Merimelojien yhteistyössä järjestämä Mäntysaaren reskutusleiri oli erittäin onnistunut ja sää helli uimareita koko viikonlopun ajan. Lauantaina harjoiteltiin Eva-Lotta Backmanin ohjauksessa kaikenlaista mahdollista kivaa tasapainoiluleikeistä kaverin kanssa pari- ja itsepelastautumisiin melakellukkeella ja ilman. Kajakkeja hinailtiin meloen ja uiden ja tarvittaessa vaihdettiin paattia melontakaverin kanssa. Sunnuntaina jatkettiin perusasioiden kertaamista ja kaadettiin myös molemmat nurin. Ohjaajia oli sekä HeMeltä että Merkkareilta, osallistujat voittopuolisesti HeMeläisiä. Kaiken kaikkiaan kajakkeja (ja melojia) osallistui viikonlopun harjoituksiin lähes 40, parhaimmillaan vedessä oli yhtä aikaa 34 paattia. 

Kaikki osallistujat ja ohjaajat saivat paljon, vaikka osalle harjoitukset olivat tuttuja niin aina oppii myös uutta. Erityisesti tämän vuoden melontakoululaiset kokivat saaneensa paljon itsevarmuutta ja uskallusta, kun vesi elementtinä tuli tutuksi ja kaatuminen tuntui yhtäkkiä ihan turvalliselta peruskauralta vaikka sitä aiemmin oli jännittänyt. Tuomaksen sanoin: "Sai mukavassa porukassa todella paljon oppia ja itsevarmuutta omille taidoille."

----------

Keskisen Saimaan norpparetki, 1.-5.8.2020 
Vetäjänä Hemppa Modig. Vaatimustaso 1. 

Neljänä melontapäivänä meloimme noin 90 kilometriä PIhlajavedellä Saimaalla, Savonlinnan keskustan eteläpuolella. 11 urheaa ja reipasta merkkaria, vetäjänä Henri Modig ja apuvetäjänä Ella Provialer. Lähtö Heikinpohjasta, leiripaikkoina: Iso-Kankainen, Mustasaari, Kokonsaarenpää ja Uuraanpää (Kummelniemi). Sää oli lämmin, mutta saimme paljon sadetta. Tuulta ja aallokkoa ei juuri ollut, paitsi sopivasti myötästä. Retkikuntalaisten mieliala pysyi hyvänä läpi reissun. Tasoltaan melojat olivat hyvin vaihtelevia: konkareista aloittelijoihin. Retken vaativuustaso oli "helppo", vaikka päivämatkat pari kertaa ylittivät luvatun 20 km. Alueella ei ollut muita palveluita, kuin eri tahojen ylläpitämiä tulipaikkoja leirisatamissa. Retken leppoisat tavoitteet täyttyivät. 

----------

Inarijärven retki 1.-10.8.2020
Vetäjinä Asko Niemelä-Koura ja Ralf Sund. Vaatimustaso 2. 

Retki koostuu melonnasta Inarijärvellä (7 melontapäivää ja 3 matkapäivää), päivämatkat max 30 km. Yhteinen reskutusharjoitus ja kajakkien lastaus 31.7. Lähtö aikaisin aamulla 1.8. 

Vaatimukset retkelle osallistumiselle: kesän aikana vähintään 200 km melontaa ja Skorvanin retki tai vastaava.

Osallistujamäärä: max 16 melojaa, kustannukset n. 120 e /meloja. Ilmoittautumisen yhteydessä kerro halukkuudestasi osallistua ajamiseen (AB-kortti). 

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: asko.niemela-koura( )outlook.com, sundralf( )gmail.com 

----------

Elokuinen aloittelijaretki, 14.-16.8.2020
Vetäjät: Liisa Kemppainen ja Karolina Östman. Vaatimustaso 1.

Retken tavoitteena oli olla matalan kynnyksen reissu, jolla opetellaan rennolla otteella lähivesien retkisaaria, vesillä liikkumista sekä muita melontaretkeilyn saloja turvallisuutta painottaen. Sellainen retki, jonka jälkeen on helpompi tehdä omia lähiretkiä.

Meloimme perjantaina Lauttasaaren länsipuolta Mäntysaareen, jossa pääsimme nauttimaan Ralfin lättykesteistä (kiitos!). Lauantain päiväretkellä tutuiksi tulivat Tvijälp, Varsasaari ja Iso-Vasikkasaari. Sunnuntaina kiersimme Käärmesaaren, tutkimme Käärmeluodot ja palasimme vajalle Lauttasaaren itäpuolta.

Retkellä käytiin läpi mm. väylien ylityksiä, turvallisuusvarusteita, melontatekniikkaa, jokamiehen oikeuksia sekä navigointia. Saimme retkelle lämpimien vesien lisäksi upean aurinkoisen ja helteisen sään.

Mukana oli 8 + 1 osallistujaa (6 retkeläistä, 2 vetäjää sekä perjantaina osan aikaa eräopastutkinnon näytön arvioitsija). Kilometrejä kertyi yhteensä 27 km. Kiitos kaikille mainiosta retkestä!

----------

Skorvanin ruskaretki 25.-27.9.2020
Vetäjinä Nädia Radi ja Matti Palovaara. Vaatimustaso 1(-2). 

Perinteinen Skorvanin ruskaretki melotaan jälleen syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Ruskaa emme voi taata mutta hyvää seuraa kyllä!

Vajalta lähdemme melomaan perjantaina klo 16, ja yövymme matkan varrella jollakin retkisaarella (esim. Knapperskär, Rövaren), jotta saamme leirin pystytettyä ennen pimeää. Lauantaina melomme perille Skorvaniin ja sunnuntaina palaamme vajalle n. klo 18. Taukoja pidetään kelin ja ryhmän tarpeiden mukaan, reittivalinnat samalla perusteella. Päivämatkat n. 15-30 km. 

Kylmän veden varusteet (esim. kuivapuku) mahdollisesti tarpeen. Valaisin pakollinen hämärän ja pimeän varalle. Ennen retkeä pidetään yhteinen osallistujille pakollinen reskutusharjoitus torstaina 17.9. klo 17.00. 

Vaatimuksina vähintään 50 melontakilometriä tällä kaudella. Enintään 10 osallistujaa. 

Ilmoittautuessa on mainittava seuraavat seikat:
- nimi, puhelinnumero ja sähköposti
- melontakokemus lyhyesti

Ilmoittautumiset: retki( )merimelojat.fi

RETKI ON TÄYNNÄ, VARASIJALLE VOI ILMOITTAUTUA.

----------

Ruokolahden ruskaretki 1.-4.10.2020
Vetäjänä Mara. Vaatimustaso 2.

Pidennetty viikonloppuretki ruskan ihailijoille (vaikka ruskaa ei voi taatakaan). Reitti yhdistää joki- ja järvimelontaa ja sisältää historiallisia kanavia. Päivämatkat n. 25-35 km, yhteensä melontaa n. 90 km.

Vaatimuksina vähintään 200 melontakilometriä ja yksi Skorvanin viikonloppuretki (vast.) tänä vuonna ennen ruskaretkeä. Pakollinen pelastusharjoitus vetäjän johdolla. Enintään 8 osallistujaa.

Ilmoittautuessa on välttämättä mainittava seuraavat seikat:
- nimi, puhelinnumero ja sähköposti
- onko käytettävissä auto
- kuinka monta kyytiläistä ja /tai kajakkia voi ottaa mukaan.

Ilmoittautuminen halti_1999( )yahoo.com

RETKELLÄ ON YKSI PAIKKA VAPAANA. ILMOITTAUDU PIAN..