Kesäretket 2020

Saaristomeren retki 2018

 

Tulevalle kaudelle on tiedossa taas monenlaisia melontaseikkailuja. Luvassa on retkiä niin aloittelijoille kuin kokeneille retkeilijöille, järvillä ja merillä. Varmasti siis löytyy jokaiselle jotakin, eli rohkeasti mukaan! Retkikalenteri täydentyy vielä kevään 2020 aikana, eli seuraile tilannetta.

Ilmoittautumiset retkille alkavat 31.3.2020 klo 18 ellei retkikuvauksen yhteydessä toisin mainita. 

Ennen ilmoittautumista tulee lukea huolella retken kuvaus ja varmistaa, että retki on omalle tasolle sopiva. Huomioi myös, että jos retkelle lähdetään autoilla, tulee jokaisen osallistujan maksaa retkimaksu, joka muodostuu polttoainekuluista ja esim. mahdollisista majoituskuluista. Kaikki seuran retkille osallistuvat sitoutuvat noudattamaan retkisääntöjä, joihin tulee tutustua ennen retkeä:

https://merimelojat.sporttisaitti.com/toiminta/retkijaosto/retkisaannot/

Retkien vaatimustasot ja niiden lyhyet kuvaukset:

1 = helppo. Rauhallinen tahti, suojaisat reitit. Suunniteltu päivämatka on noin 25 km.

2 = keskitaso. Normaali retkivauhti, osittain suojaisat reitit. Vaatii jonkin verran retkikokemusta. Päivämatkat noin 30 km.

3 = vaativa. Isoja selkävesiä. Kokeneemmille melojille. Päivämatkan pituus voi olla yli 40 km.

4 = erittäin vaativa. Erittäin suuret selkävedet, pitkiä välimatkoja ilman rantautumismahdollisuutta. Päivämatkat jopa yli 50 km.


 

Skorvanin kevätretki 29.-31.5.2020
Vetäjinä Nädia Radi ja Hemppa Modig. Vaatimustaso 1(-2).

Retki on melottu leppoisassa ja aurinkoisessa kevätsäässä, vaikka perjantain menomatkalle mahtui myös pilviä. Menomatkalla lounastimme Torra Lövöllä ja jaloittelimme Kaparenilla. Skorvaniin saavuimme lähes suunnitelman mukaisesti klo 21.06 (lähdimme toki vasta klo 14.06) ja pystytimme kylämme saaren kaakkoiskulmaan. 

Lauantaina suurin osa teki iltapäiväkelluntaretken lähivesille, kaksi lähti jäätelömatkalle Porkkala caféta kohti ja yksi jäi talkoovahdiksi saareen. Loppupäivä nautittiin saarella kesäisestä auringonpaisteesta. 

Sunnuntain paluumatka sujui sekin lähes aikataulussa. Leppoisilla myötäaalloilla aloitimme sisäreitillä ja lounastimme Rövargrundetilla, josta suuntasimme keskireittiä Varsasaareen jaloittelemaan. Vajasaaren laituriin rantauduimme klo 18.06. 

Vetäjien lisäksi ryhmässä oli 8 melojaa, joista kaksi ensimmäistä kertaansa Skorvanilla. Kilometrejä kertyi päiväkellujille n. 67 ja jäätelömatkalaisille sitäkin enemmän. 

----------

Saaristomeren retki 11.-14.6.2020
Retki on pidetty, vetäjänä toimi Mara ja apuvetäjänä Jyri. Vaatimustaso 2.

Käsittämättömän hyvä sää mahdollisti Gullkronan selän kierron. Reitti Kirjainen-Dalskär (yö)-Helsingholmen- Kråkskär (yö)-Västerlanden-Stenskär (luontopolku)-Furuskär/Gullkrona (yhteisillallinen, sauna ja yö)-Byskär-Kirjainen. 15 osallistujaa ja 80 melontakilometriä.

Perjantaina oli heikkoa tai kohtalaista vastaista tai sivuvastaista tuulta, sen jälkeen käytännössä pläkää, aurinkoa ja sinistä merta.

Ensimmäisen kerran 12 vuoteen seura siis järjesti melontaretken Gullkronaan, joka sulkeutui venesatamana v. 2008 jälkeen ja jonka omistaja vaihtui kaksi vuotta sitten. Nyt palasimme Kari Tannerin perinteeseen ja päätimme retken savukalasta, graavilohesta, sinappisilakoista ja uusista perunoista muodostuneeseen yhteiseen illalliseen ja Gullkronan saunaan.

----------

Siuntionjoki – Skorvanin juhannus 18.- 21.6.2020

Retki on pidetty. Vetäjänä toimi Marjo ja apuvetäjänä Mara. Yhteensä viisi osallistujaa ja 47 melontakilometriä, josta 13 km jokimelontaa. Retki päättyi Skorvaniin.

Reitti: Siuntion vanhan pappilan laituri-Siuntionjoki-Tjusträsk-Siuntion linna (kanto-osuus joen itärannan laiturilta kosken ohi tietä pitkin alemmalle laiturille 120 m)-Vikträsk-Pikkalanjoki-sulku-Pikkalanlahti-Stora Hälsö (lounas)-Porkkalan selän ylitys Pampskatanille (yö)-Porkkalan kauppa-kävely Porkkalan hopeakaivokselle-Lähteelä (vedenotto ja kahvila)-Skorvan.

Erinomaisen sään ansiosta melonta sujui hienosti.  Paikoin miltei viidakkomaisella joella oli muutama puu kaatunut veden päälle, mutta tämä kuuluu jokimelontaan. Porkkalan selkä ylitetiin lähes pläkässä.

----------

Tammisaaren kansallispuisto 1.-5.7.2020
Vetäjinä Salla Iivanainen ja Nädia Radi. Vaatimustaso 1.

Auringossa ja tuulessa meloimme ensimmäiseen tukikohtaan Sommarön vierasvenesatamasta itäistä reittiä Modermaganille, josta seuraavana päivänä suuntasimme Jussarön saarelle. Matkalla poikkesimme katsomassa Sundharunin majakkaa. Tuona päivänä saatiin suurin osa retken kilometreistä kasaan eli 28 kilometriä. Tuulten noustessa vaihdoimme leiripaikaksi Byxholmenin saaren, jossa säätä seurailtiin yksi päivä mukavasti saunoen ja ruokareseptejä vaihdellen. Sieltä käsin pienemmissä porukoissa tehtiin tutkimusmatka Sommarön satamaan länsireittiä sekä läheiseen suojaisampaan lahteen, jossa kokeiltiin myös halukkaiden kanssa reskutuksia tuulessa. Kotimatka sujui mukavasti kevyessä sateessa. Aloitteleville melojille suunnatun retkemme kokonaispituus oli 52 km. Retkellä opittiin suunnistamista, melontatekniikkaa sekä leirielämäkikkoja. Myös kajakkien sitominen traileriin tuli tutuksi.

----------

Sipoon retki 8.-12.7.2020. 
Vetäjänä Johan Holmberg. Vaatimustaso 2. 

Keskitason retki, vaaditaan reipasta mieltä ja terveys kunnossa. Meloen vajalta ja takaisin vajalle, pitkä ympyrälenkki Sipoon ja Porvoon saaristoon. Suunnitellut yöpymissaaret ovat kaikki ulkoilusaaria ja useimmissa on keittokatos. 

Toteutunut reitti:

Ke-iltana lähtö klo 17.30 vajalta ja 19 km melonta Malkasaareen / Kallahdenniemi

To noin 24 km melonta Malkasaari – Kaunissaari  (jossa tauko) – Lerviksudden / Pirttisaari –

Pe   noin  26  km Pirttisari Kaivokari (tauko) – Onas – Kalvön - Insjön – Norrkullalandet itäkärki 

La  noin 15 km  Norrkullalandetin Itäkärki –  Söderkullalandetin pohjoispuolitse – Simsalö kieppi – leiriytyminen Simsalön pohjoisosa lähellä entistä koulua

Su noin 31 km   Simsalö – takaisin vajalle

Yhteensä 5 osallistujaa ja 115 km.

----------

Selkämeren retki 8.-18.7.2020
Retki on melottu, vetäjänä oli Mara ja apuvetäjänä Nädia. Vaatimustaso 3.

Mainion sään ja osallistujien melontataidon ja -kunnon ansiosta pääsimme suunniteltuihin kohteisiin ja ehdimme lopuksi jopa nauttia vapaa-ajasta, auringosta ja kauniista Ouran saaristosta. Moni sai kokemusta myös isossa aallokossa melomisesta.

Pääsimme kolmeen majakkaan ja näimme kolme pookia.

Reitti Lootholma-Katanpää (rannikkotykistölinnake)-Isokari (yö ja majakka)-Laattiskeri (yö)-Pihlavakari-Pentinletto-Lyökki (pooki)-Hylkkari (yö)-Vähä-Haurunen (autiotupa)-Kuuskajaskari (rannikkotykistölinnake, 2 yötä ja sauna sekä melonta Raumalle autoja siirtelemään)-Santakari (pooki)-Kylmäpihlaja (majakka)-Kalla (loisto)-Huhtmaa (yö)-Säppi (yö ja majakka)-Outoori-Reposaari-Iso-Enskeri (yö)-Reveli-Ouraluoto (yö)-Pookikari (pooki)-Tupakka-Hamskeri- Hajula-Ouraluoto (yö)-Merikarvia ja Krookan venesatama.

Seitsemän osallistujaa ja 242 melontakilometriä.

----------

Reskutusleiri X, 1.-2.8.2020 Mäntysaari

Kymmenes Helsingin Melojien ja Merimelojien yhteistyössä järjestämä Mäntysaaren reskutusleiri oli erittäin onnistunut ja sää helli uimareita koko viikonlopun ajan. Lauantaina harjoiteltiin Eva-Lotta Backmanin ohjauksessa kaikenlaista mahdollista kivaa tasapainoiluleikeistä kaverin kanssa pari- ja itsepelastautumisiin melakellukkeella ja ilman. Kajakkeja hinailtiin meloen ja uiden ja tarvittaessa vaihdettiin paattia melontakaverin kanssa. Sunnuntaina jatkettiin perusasioiden kertaamista ja kaadettiin myös molemmat nurin. Ohjaajia oli sekä HeMeltä että Merkkareilta, osallistujat voittopuolisesti HeMeläisiä. Kaiken kaikkiaan kajakkeja (ja melojia) osallistui viikonlopun harjoituksiin lähes 40, parhaimmillaan vedessä oli yhtä aikaa 34 paattia. 

Kaikki osallistujat ja ohjaajat saivat paljon, vaikka osalle harjoitukset olivat tuttuja niin aina oppii myös uutta. Erityisesti tämän vuoden melontakoululaiset kokivat saaneensa paljon itsevarmuutta ja uskallusta, kun vesi elementtinä tuli tutuksi ja kaatuminen tuntui yhtäkkiä ihan turvalliselta peruskauralta vaikka sitä aiemmin oli jännittänyt. Tuomaksen sanoin: "Sai mukavassa porukassa todella paljon oppia ja itsevarmuutta omille taidoille."

----------

Keskisen Saimaan norpparetki, 1.-5.8.2020 
Vetäjänä Hemppa Modig. Vaatimustaso 1. 

Neljänä melontapäivänä meloimme noin 90 kilometriä PIhlajavedellä Saimaalla, Savonlinnan keskustan eteläpuolella. 11 urheaa ja reipasta merkkaria, vetäjänä Henri Modig ja apuvetäjänä Ella Provialer. Lähtö Heikinpohjasta, leiripaikkoina: Iso-Kankainen, Mustasaari, Kokonsaarenpää ja Uuraanpää (Kummelniemi). Sää oli lämmin, mutta saimme paljon sadetta. Tuulta ja aallokkoa ei juuri ollut, paitsi sopivasti myötästä. Retkikuntalaisten mieliala pysyi hyvänä läpi reissun. Tasoltaan melojat olivat hyvin vaihtelevia: konkareista aloittelijoihin. Retken vaativuustaso oli "helppo", vaikka päivämatkat pari kertaa ylittivät luvatun 20 km. Alueella ei ollut muita palveluita, kuin eri tahojen ylläpitämiä tulipaikkoja leirisatamissa. Retken leppoisat tavoitteet täyttyivät. 

----------

Inarijärven retki 1.-10.8.2020
Vetäjinä Asko Niemelä-Koura ja Ralf Sund. Vaatimustaso 2. 

Retki koostuu melonnasta Inarijärvellä (7 melontapäivää ja 3 matkapäivää), päivämatkat max 30 km. Yhteinen reskutusharjoitus ja kajakkien lastaus 31.7. Lähtö aikaisin aamulla 1.8. 

Vaatimukset retkelle osallistumiselle: kesän aikana vähintään 200 km melontaa ja Skorvanin retki tai vastaava.

Osallistujamäärä: max 16 melojaa, kustannukset n. 120 e /meloja. Ilmoittautumisen yhteydessä kerro halukkuudestasi osallistua ajamiseen (AB-kortti). 

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: asko.niemela-koura( )outlook.com, sundralf( )gmail.com 

----------

Elokuinen aloittelijaretki, 14.-16.8.2020
Vetäjät: Liisa Kemppainen ja Karolina Östman. Vaatimustaso 1.

Retken tavoitteena oli olla matalan kynnyksen reissu, jolla opetellaan rennolla otteella lähivesien retkisaaria, vesillä liikkumista sekä muita melontaretkeilyn saloja turvallisuutta painottaen. Sellainen retki, jonka jälkeen on helpompi tehdä omia lähiretkiä.

Meloimme perjantaina Lauttasaaren länsipuolta Mäntysaareen, jossa pääsimme nauttimaan Ralfin lättykesteistä (kiitos!). Lauantain päiväretkellä tutuiksi tulivat Tvijälp, Varsasaari ja Iso-Vasikkasaari. Sunnuntaina kiersimme Käärmesaaren, tutkimme Käärmeluodot ja palasimme vajalle Lauttasaaren itäpuolta.

Retkellä käytiin läpi mm. väylien ylityksiä, turvallisuusvarusteita, melontatekniikkaa, jokamiehen oikeuksia sekä navigointia. Saimme retkelle lämpimien vesien lisäksi upean aurinkoisen ja helteisen sään.

Mukana oli 8 + 1 osallistujaa (6 retkeläistä, 2 vetäjää sekä perjantaina osan aikaa eräopastutkinnon näytön arvioitsija). Kilometrejä kertyi yhteensä 27 km. Kiitos kaikille mainiosta retkestä!

----------

Skorvanin ruskaretki 25.-27.9.2020
Retki on melottu ihanassa  lämpöaallossa ja kauniissa kelissä 9 melojan voimin, vetäjinä toimivat Nädia Radi ja Matti Palovaara. Vaatimustaso oli 1(-2). Ruskaa bongailimme aika ajoin, vaikka pääosin oli vielä vehreää.

Perjantaina usvainen auringonlasku saatteli meidät sileällä vedellä keskireittiä Rövarenille, jossa leiri nousi sopivasti pystyyn ennen pimeää ja iltaa vietettiin nuotion ympärillä tähtitaivasta ihastellen. 

Lauantaina jatkoimme kohti Skorvania keskireitillä, jolla itätuuli siivitti kuoppaista matkaamme ja pääsimme harjoittelemaan laitamyötäisen haltuunottoa. Kylän noustua Skorvaniin osa lähti vielä päivälenkille ja toiset jäivät saareen tutustumaan. Ruska-perinteiden jälkeen saunoimme ja istuimme iltanuotiolla yhdessä saaren vakituisempien asukkaiden kanssa. 

Sunnuntaina vältimme sisäreitillä inhan itätuulen vastavoiman, ja nautimme lounaan Suinonsalmen hiekkarannalla kesähellelukemissa. Yhteensä kilometrejä kertyi koko retkueelle reilut 55 ja lauantain reippailijoille 8,5 km enemmän. 

----------

Ruokolahden ruskaretki 1.-4.10.2020
Retki on onnellisesti ohi, vetäjänä toimi Mara. Vaatimustaso 2.

Välillä lähes kesäisen lämmin sää ja suurimmaksi osaksi myötäinen itätuuli hellivät meitä ruskaretkellämme. Värikäs ruska ja upea täysikuu kruunasivat kokonaisuuden. Meloimme mm. erämaamaista ja polveilevaa Lieviskänjokea, kolmen Suvorovin 1790-luvulla rakentaman  sotakanavan läpi, näimme esi-isämelojiemme kalliomaalauksia ja lopuksi Syyspohjassa Salpalinjaan kuuluvan korsun. Myös Ruokolahden (kivinen) leijona havaittiin tien vierellä.

Reitti Savonkaitajärven lähtöpaikka-Savonkaidan laavu (yö)-Kemppilänkoski ja vaativa kajakkien kanto-osuus-Suuri Jukajärvi-Pieni Jukajärvi-Lieviskänjoki-Mikonpolven laavu-Koskenvuoren kantopaikka-Vetotaipaleen kalliomaalaus-Honkasaari (yö)-Rajakivenselkä-Maksasaarenselkä ja sen kalliomaalaukset-Kukonharjun kanava-Käyhkään kanava-Mustaniemen laavu (yö)-Käkövesi-Kutveleen kanava ja sen lossiranta.

Kuusi osallistujaa ja 76 melontakilometriä.