Merimelojien rata- ja maratonmelontatoiminta
Merimelojat ry:n rata- ja maratonjaosto vastaa seuran rata- ja maratonmelonnan toiminnasta. Rata- ja maratonmelonta ovat sukulaislajit, jotka jakavat suurilta osin yhteisen harrastajakunnan. Pääasiallisesti näitä lajeja harrastetaan suhteellisen tasaisessa, suojaisessa ja virtaamattomassa vedessä.
Merimelojat on yksi Suomen menestyneimmistä seuroista niin radalla kuin maratonilla. Maratonilla Merimelojat on ollut viime vuosina Suomen paras seura, radallakin yksi kärkiseuroista. Kotimaan kilpailuiden lisäksi seuran urheilijat kilpailevat säännöllisesti ulkomailla. Seuran urheilijoita on vakituisesti mukana myös MM-, EM-, PM- ja maailmancup-kilpailuissa.
Ratamelonta ja maratonmelonta lyhyesti
![]() Ratamelontaa kaksikolla. |
Rata- ja maratonmelonta ovat lajeja, joissa perusajatuksena on meloa tietty kilpailumatka mahdollisimman nopeasti ja ehtiä maaliin ennen muita kilpailijoita. Varusteet ja suoritustekniikka ovat kummassakin lajissa lähes identtiset. Monet urheilijat kilpailevatkin molemmissa lajissa.
Kummassakin lajissa kilpaillaan kansainvälisesti sekä kajakeilla (K), että kanadalaiskanooteilla (C). Suomessa kanadalaiskajakkia ei käytetä enää juuri lainkaan ja Merimelojissakin toiminta keskittyy käytännössä pelkkään kajakkimelontaan.
Ratamelonnassa pääasialliset kilpailumatkat 200, 500, 1000 ja 5000 metriä. Näistä 200, 500 ja 1000 metriä melotaan suorilla radoilla, kukin kilpailija omalla radallaan. 5000 metriä melotaan sen sijaan kierroskilpailuna. Yksikköjen lisäksi radalla kilpaillaan myös kaksikoilla ja neliköillä. Ratamelonta on ollut olympiaohjelmassa vuodesta 1936 lähtien.
![]() Rantautuminen maratonkilpailuihin kuuluvalle kanto-osuudelle. |
![]() Surfski soveltuu avoimempiin meriolosuhteisiin. |
Maratonmelonnassa kilpaillaan pitemmillä matkoilla. Kilpailureitit vaihtelevat kilpailupaikan mukaan. Käytännössä maratonkilpailuiden pituudet vaihtelevat noin 10 kilometrin ja jopa satojen kilometrien välillä. SM- ja kansainvälisissä arvokilpailuissa kilpailumuoto on määritetty tarkemmin. Niissä matka on sarjasta riippuen noin 15-30 kilometriä, joka melotaan noin 4-5 kilometrin kierroksina. Kierrosten välissä on noin 100-200 metrin kanto-osuus, jonka kilpailijat juoksevat kajakkia kantaen. Yksikköjen lisäksi maratonilla kilpaillaan kaksikoilla ja harvemmin myös neliköillä.
Kolmas rata- ja maratonjaoston toimintaan läheisesti liittyvä melontamuoto on surfski (käytetään myös nimeä ”ocean racing”), jota voi pitää maratonmelonnan avomeriolosuhteissa tapahtuvana versiona. Kajakin sijasta aluksena käytetään meriolosuhteisiin kehitettyä surfskitä, joka on perimältään kajakin ja surffilaudan risteytys. Toistaiseksi surfskissä ei ole Suomessa kansallista kilpailutoimintaa, mutta Merimelojissa lajia on mahdollista harrastaa.
Toiminta Merimelojat ry:ssä
Rata- ja maratonmelonnan parissa Merimelojat ry:n toiminta ulottuu kuntourheilusta kansainväliseen menestykseen tähtäävään huippu-urheiluun ja kattaa kaikki ikäluokat nuorista veteraaniurheilijoihin.
Tavoitteellisesti harjoitteleville urheilijoille järjestetään valmennusta, sekä mahdollisuuksia leireilyyn ja kilpailemiseen kansainvälisellä tasolla asti. Urheilijat harjoittelevat henkilökohtaisten harjoitusohjelmiensa mukaan. Talvikaudella harjoittelu tapahtuu osin myös ulkomaiden lämpimämmissä vesissä.
Yleensä Merimelojat ry järjestää vuosittain vähintään yhden kansallisen kilpailun. Lisäksi kesällä järjestetään vuoroviikoin noin 4 kilometrin ja noin 10 kilometrin matkoilla melottavien keskiviikkokilpailuiden sarja, joka soveltuu kaikille melontakuntonsa kehittämisestä ja vauhtinsa seuraamisesta kiinnostuneille melonnan harrastajille, aloittelijoista kansainvälisen tason urheilijoihin.
Kaikkien seuran jäsenten käytössä on myös pieni voimaharjoitustila ja melontaergometri talvikauden harjoitteluun. Jäsenillä on mahdollisuus kilpailla kansallisissa kilpailuissa.
Lisätietoja Merimelojat ry:n rata- ja maratontoiminnasta saat jaoston vetäjältä: rata(at)merimelojat.fi