Lajiesittely, kanoottipoolo
Kanoottipoolo - lajiesittely
Kaikki melonta ei ole yksilösuorituksia. Vaikka ratamelonnassa ja kanoottipujottelussa melotaankin myös useampiaukkoisilla, ns. miehistökanooteilla, niin on olemassa myös oikea melonnan joukkuelaji.
Sellainen on kanoottipoolo - tuttavallisemmin vain poolo. Poolossa kaksi joukkuetta ottaa mittaa toisistaan, kontakti on sallittua ja vauhti on taattu. Kumipintainen pallo saa kyytiä, kun kymmenen pelaajaa survotaan kajakkeinen uima-altaan kokoiseen tilaan ja puhalletaan pilliin.
![]() © Maija Mokkila ja George Atanassov |
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita
Poolokenttä on suurimmillaan 35 m * 23 m. Tällaiseen tilaan laitetaan kaksi joukkuetta, viisi kenttäpelaajaa kummallakin, ei määrättyjä pelipaikkoja, maali kahden metrin korkeudella, törmääminen sallittu, pallollisen kaataminen sallittu, pallon kuljetus sallittu käsin tai melalla. Lajia tuntemattomalle tilanne voi kuulostaa sekavalta. Lajia tuntemattomalle tilanne voi kuulostaa järjettömältä. Lajia tuntemattomalle.
Lajia tuntevalle tilanne tuntuu herkulliselta. Pieni kenttä antaa kokeneille pelaajille paljon tilaa liikkua ja rakentaa kuviota. kaksi kymmenen minuutin erää riittää mainiosti selvittämään kumpi joukkue on tällä kertaa paremmassa iskussa, kummalla on paremmat kuviot, nopeammat hyökkääjät, tarkemmat syötöt ja paremmat torjunnat.
Ei sooloiluja
Poolo on nopeatempoinen laji. Pienellä kentällä on monta pelaajaa. Vaikka määrättyjä paikkoja ei ole, monesti pelitaktiikkana kuitenkin on, että tietyt pelaajat hoitavat maalin ja puolustuksen. Kanoottipoolossa yksittäinen, erinomainen meloja voi päästä liikkumaan kentällä miten haluaa. Siitä vain ei ole apua, jos hän ei osaa käsitellä palloa. Yksi loistava heittäjä taas ei yksinään voi tehdä maaleja, jos koko muu joukkue ei voi toimittaa hänelle palloa oikealla hetkellä.
Vaikka poolossa tarvitaankin loistavia pelaajia, vain yhteen pelaava joukkue voi pärjätä. Oikealla pelitaktiikalla ja hyvin yhteen pelaava kehnompikin joukkue voi pistää tosissaan kampoihin loistavilla yksilöillä varustetulle joukkueelle, joka keskittyy vain sooloiluun. Nimetyillä paikoilla pelattaessa täytyy keskisttyä pitämään oma tonttinsa hallinnassa ja täytyy luottaa siihen, että muut tekevät samoin. Miespidossa puolestaan keskitytään omaan merkittyyn mieheen ja uskotaan pelitovereihin. Sillä he tekevät samoin. Vain luottamalla toisiinsa joukkue voi pärjätä.
Monipuolinen laji
Nopeat kiihdytykset, tehokkaat käännökset, varmat tuennat ja tarkat ja kovat heitot. Niitä vaaditaan hyvältä polon pelaajalta. Lisäksi syötöt pitää saada varmasti kiinni, vastustajan heitot pitää pystyä katkaisemaan melalla, pitää löytyä pelisilmää, pitää jaksaa vääntää vastaan kamppailutilanteissa, eskimon on oltava idioottivarma, hermojen pitää kestää ja joukkuehenkeä täytyy löytyä. Poolon pelaajalta vaaditaan loputtomasti erilaisia ominaisuuksia ja nopeasti muuttuviin tilanteisiin tulee osata varautua.
![]() |
Turvallinen laji
Peli on nopeatempoista, melat on kovia, vesi märkää ja vastustajat ainakin metrin pidempiä. Silti lajissa ei juuri vahinkoja tapahdu. Pelivälineille on omat turvamääräyksensä. Kajakkien kulmille ja päille on määrätyt pyöristyssäteet ja toppaukset, melan lapojen materiaalit ja paksuudet on määritelty, pelaajilla täytyy olla topetut melontaliivit ja kasvosuojukselliset kypärät. Kaatamiselle ja törmäilylle on sääntönsä. Samoin melalla huitomiselle. Näiden sääntöjen noudattamista valvoo kussakin pelissä kaksi tuomaria, jotka pillin vihellyksillä ja käsimerkeillä kertovat kuinka peli jatkuu tai ei jatku.
Soveltuu aloittelijoille
Poolo on nopeasti opittava laji. Heti, kun on oppinut istumaan kajakissa, pitämään melaa oikein päin kädessä ja osaa meloa irti laiturista ja kajakin käännettyään meloa takaisin, voi osallistua poolotreeneihin. Se on jopa suositeltavaa. Poolossa tuentoja, vauhdin ja suunnan muutoksia harjoitellaan ja käytetään jatkuvasti ja nämä taidot ovat tarpeellisia kaikille melojille.
Poolossa opetellaan tehokkaat kiihdytys- ja jarrutustekniikat sekä eteen- että taaksepäin. Opetellaan nopeat käännökset ja varmat tuennat. Suurimmalla osalla pallon perässä melominen ja joukkueessa pelaaminen saa unohtamaan melonnan "vaikeuden."
Sinne vain rohkeasti treeneihin mukaan.
Lisätietoja ja linkkejä lajista löytyy osiosta Merimelojien kanoottipoolotoiminta