Turvallisuus

Melonta on hyvin turvallinen urheilulaji ja loukkaantumiset melonnan parissa ovat äärimmäisen harvinaisia. Vesillä liikkuessa on kuitenkin erittäin tärkeää ymmärtää turvallisuuteen vaikuttavat tekijät.

Uimataito

Hyvä uimataito on melojalle tärkeä. Uimataidon hallitsevalla ei ole tarpeetonta vesipelkoa, joka haittaisi melontaan keskittymistä ja melonnasta nauttimista. Merimelojien nuorisojaosto pyrkii edistämään nuorten jäsenten uimataitoa.

Melotaan lähellä rantoja

Retki-, koski- ja koulutuskajakkeihin pystyy yleensä myös helpohkosti kiipeämään takaisin kaverin avustuksella. Eskimopyörähdyksen osaava pystyy melan tai käsien avulla kääntämään kaatuneen kajakin takaisin oikein päin joutumatta veden varaan. Ratakilpakajakkiin on sen sijaan lähes mahdotonta päästä yksin takaisin sisälle, jos on joutunut veden varaan. Nuorten toiminnassa pyritään käytetystä kalustosta huolimatta melomaan aina kohtuullisen uintimatkan päässä rannasta tai turvaveneen valvonnassa. Ohjaajamme osaavat tyhjentää kaatuneen kajakin ja pelastaa veden varaan joutuneen melojan takaisin kajakkiin.

Ohjaaja mukana

Aloittelijat melovat aina kokeneen melojan valvonnassa.

Kelluntaliivit

Meloessa käytetään aina kelluntaliivejä. Ainoan poikkeuksen muodostavat rata- ja maratonmelonnan kilpailijat, mutta näissäkin lajeissa 14-vuotiaiden ja nuorempien on jo kilpailusääntöjen mukaan käytettävä liivejä. Kilpailijoilla hyvä uimataito ja kunnon melontakokemus ovat ehdoton edellytys ilman liivejä melomiselle. Kevään, syksyn ja talven kylmissä vesissä kokeneetkin kilpamelojat käyttävät usein liivejä.