Kuntokajakkien käyttöohjeita

Penkin säätö

Säädä ensin penkki, sitten jalkatuki! Keskikokoiset ja isot melojat sijoittavat penkin taakse tai melkein taakse, kevyet ja lyhytraajaiset melko eteen. Jos kajakki tekee s-mutkaa (kaartaminen vaikea pysäyttää) istut luultavasti liian edessä. Jos keula on ilmassa tai melko ylhäällä jo kevyemmillä nopeuksilla, istut liian takana.

Seuraavissa kuvissa ja kuvateksteissä penkin säätöohjeita

Nelo Razor -kajakissa on pohjalle asennettu istuin, jonka kiinnityspisteet ovat edessä ja takana. Avaa molemmat muovimutterit kokonaan, ja nosta istuinta siten että kajakin pohjassa olevat pultit osuvat penkin kiinnitysreikiin - joko eteenpäin tai taaksepäin. Kierrä muovimutteri takaisin paikoilleen. Kiristä vain kevyesti
Nelo Viper-malleissa on penkin takana samanlaiset kiinnitysruuvit kuin jalkatuessakin. Irroita punapäiset ruuvit kokonaan, siirrä liu'uttamalla penkki haluamaasi kohtaan ja kierrä ruuvit kyseisen kohdan kiinnitysreikiin, penkkiin kiinnitetyissä kiskoissa olevien reikien läpi. Penissä on myös korkeussäätö. Siihen pääset käsiksi ottamalla penkin kiskoineen ulos kajakista (liu'uta riittävästi eteenpäin). Penkki on kiskoissa kiinni ruuveilla, kiskoissa on eri korkeuksilla valmiit ruuvinreiät.

Zedtech TCR:ssa ja muutamassa muussa kajakissa penkin lukitus vapautuu nostamalla penkin etu- tai takareunan alla olevaa lukituskahvaa. Sitten penkki siirtyy kiskoilla liu'uttamalla.

Jalkatuet ja niiden säätö

Meloja istuu penkillä ylävartalo pystysuorassa tai vähän (5-10 astetta) eteenpäin kallistuneena. Jalat sijoitetaan kajakin sisällä oleville jalkatuille siten että päkiä on tuella. Täyskorkealla levymäisellä jalkatuella myös kantapäät nojaavat jalkatukeen. Polvet ovat sopivassa (alakautta mitattuna noin 130 asteen) kulmassa, lähes yhdessä lähellä kajakin keskilinjaa, jalkaterät pystysuorassa jalkatuilla.

Seuraavissa kuvissa ja kuvateksteissä säätöohjeita.

 

Nelo Viper 48, 51 ja Razor -kajakkien jalkatuki. Kaikissa on ohjainpinna, jota liikutetaan jaloilla sivusuunnassa. Keskiasento vie suoraan, sivulle siirtäminen ohjaa sille puolelle johon siirretään. Osassa on jalkaremmi, josta voi melontaliikkeen aikana vetää toisen puolen jalalla - kuin pyörän lukkopolkimista. Kiristä jalkaremmi niin että jalat eivät hölsky, mutta mahdut ohjaamaan. Remmissä on tarrakiristys
Nelo Viper 48, 51 ja Razor -kajakkien jalkatuen säätö tapahtuu irroittamalla punaiset säätöruuvit kokonaan. Sen jälkeen liu'uta jalkatukea kiskoilla eteen tai taakse. Laita ruuvit takaisin jalkatuen reikiin ja kierrä kiinni. Kiristä kevyesti. Peräsinnarut säätyvät automaattisesti.
Nelo Viper 48, 51 ja Razor -kajakkien peräsinnaruja on mahdollista kiristää istuma-aukon sivuilla sijaitsevista nippusiteistä. Nippusiteitä pystyy myös löysäämään, älä katkaise! Suorista peräsin ja ohjainpinna, kiristä sitten narut. Ei liian kireälle, viulunkieleksi kiristetyt eivät ohjaa kunnolla. Tarvittaessa pyydä avustajaa pitämään peräsintä tai teippaa se paikoilleen.
Zedtech TCR -kajakissa on pinnaohjaus kuten Nelo-kajakeissakin. Säätö: ks, seuraava kuva. Tuessa on jalkaremmi, josta voi melontaliikkeen aikana vetää toisen puolen jalalla - kuin pyörän lukkopolkimista. Kiristä jalkaremmi niin että jalat eivät hölsky, mutta mahdut ohjaamaan. Remmissä on tarrakiristys
Zedtech TCR jalkatuki siirtyy, kun puristat jalkatuen alta löytyviä metallikahvoja yhteen, kuvan mukaisella tavalla, ja liu'utat jalkatukea kiskoilla. Varmista että jalkatuki on lukittunut kun päästät lukituskahvoista irti työntämällä jlakatukea kevyesti.
Nelon kuntokajakkikaksikon jalkatuki. Kuntokajakeissa ja nopeissa merikaksikoissa ohjaus on edessä. Säätö kuten Nelon Viper-yksiköiden jalkatuki
Rapier 20 -kajakin jalkatuet ovat merikajakeille ominaista pedaalimallia. Säät onnistuu, kun vapautat tuen lukituksen vetämällä tuen takaa löytyvästä otepinnasta tukeen nähden sivulle eli kajakin keskilinjaa kohden. Liikuta tuki haluamaasi kohtaan, sitten päästä lukkiutumaan. työnnä kevyesti varmistaaksesi lukkiutuminen. Siirrä toisen puolen jalkatuki samaan kohtaan.
Epiv V10L ja V10 Sport -surfskin jalkatuessa on lukituksen vapautusnaru tuen etupuolella (melojasta kauimmaisella puolella). Vedä narusta ylöspäin eli lukitustappeja surskin keskilinjaa kohti kunnes tuki liikkuu kevyesti kädellä työntämällä. Aseta haluamaasi kohtaan ja päästä lukkiutumaan. Tarvittaessa lukitustappeja voi auttaa kevyesti painamalla. Varmista että molemmat puolet lukkiutuivat samaan kohtaan. Peräsinnarut säätyvät automaattisesti. Tuessa on jalkaremmi, josta voi melontaliikkeen aikana vetää toisen puolen jalalla - kuin pyörän lukkopolkimista. Kiristä jalkaremmi niin että jalat eivät hölsky, mutta mahdut ohjaamaan. Remmissä on tarrakiristys
Peräsinnarut voit säätää kuivalla maalla kajakin ulkopuolella seisoen tai vesillä kajakissa istuen kuvan hihnoista. Laske peräsin ala-asentoon vapauttamalla takakannella oleva nostonaru. Kiristä/löysää hihnoja soljista kunnes peräsin on suorassa ja ohjainpolkimet pystysuorassa (niiden pinta samassa linjassa jalkatuen kanssa). Melojaa kohti viistoon osoittavat polkimet aiheuttavat turhaa tahatonta ohjailuliikettä ja rasittavat peräsinnaruja.

Muuta huomioitavaa mm. vaurioherkistä osista, käsittelystä ja karkunaruista

Monissa kuntokajakeissa on pohjaperäsin. Se ohjaa tehokkaasti, mutta ei kestä pohjakosketuksia tai kuormitusta laiturilla.
Rapier-kajakeissa on nostettava ja esteeseen osuessaan nouseva Smart Track -takaperäsin. Nosta yläasentoon maihinnoustessa. Nostonaru takakannella
Rapierin peräsin melontavalmiudessa. Lasketaan kokonaan alas jotta ohjaa kunnolla.
Surfskissä on istuma-aukon alla tyhjennin. Paikallaan ollessa sieltä tulee jonkin verran vettä sisään. Vauhdissa veden virtaus rungolla saa aikaa alipaineen joka imee istumakaukalosta vedet pois. Tyhjennin on herkkä rikkoutumaan, ei kestä kovalle alustalle asettamista.
Uudemmassa surfskissa on sisään vedettävä/suljettava tyhjennin. Sulje tyhjennin (aseta yläasentoon) ennen maihinnousua. Käyttövipu löytyy istumakaukalosta.
Surfskillä meloessa on hyvä käyttää karkunarua, jotta menopeli ei karkaa kovassa aallokossa kaatuessa. Opettele remount eli takaisin kiipeäminen (joka on oman ohjeensa arvoinen juttu) ennen kovaan aallokkoon lähtemistä.
Surfskin karkunaru kiinnitetään melojan jalkaan.
Surfskin suuri peräsin vaatii paljon vapaata vettä alapuolelle, joka on hyvä muistaa vajan lähellä kivikkoisilla vesillä meloessa. Ethän halua että aluksstasi tulee sukellusvene?!
Karkunarut löytyvät kuvat osoittamasta paikasta.