Turvallisuus
Melonnan turvallisuuteen liittyy kiinteästi omien taitojen kehittäminen ja rajojen tunnistaminen. Hyvä tapa lisätä melonnan turvallisuutta on käydä talvikaudella Merimelojien uimahallivuorolla. Siellä opetellaan pelastautumisia ja tuentoja, joista on hyötyä turvallisuusnäkökulmasta. Lue myös melonnan turvallisuusohje.
Merimelojien uusi Turvallisuusohje (avaa ohje linkistä) on otettu käyttöön keväällä 2015. Asiakirja on yleisohje suuren melontaseuran turvallisuuden hallintaan. Tarkemmat ohjeet melontakouluja ja muuta toimintaa varten on käytössä tai laaditaan erikseen esimerkiksi melontaretkiä varten. Turvallisuusohje on kuluttajaturvallisuuslain (920/2011) mukainen turvallisuusasiakirja, sillä Merimelojat ry järjestää ulkopuolisille maksullista toimintaa kuten melontakursseja ja melotuksia.
Seuran vakuutukset kattavat rakennusten, retkisaarten ja muun omaisuuden lisäksi melontakoulujen, retkien ja avantouinnin osanottajille koituvat henkilövahingot. Lisäksi meillä on toiminnan vastuuvakuutus, oikeusturvavakuutus ja erinäisiä muita vakuutuksia. Palkatun osa-aikaisen henkilökunnan osalta meillä on lakisääteiset vakuutukset. Vapaaehtoistoimijoille sattuvien vahinkojen ja heidän välillisesti aiheuttamiensa vahinkojen varalle on lajiliiton jäsenyyden kautta Pohjolan Tuplaturva -vakuutus. Vakuutuksista ja niiden hyödyntämisestä on tulossa erillinen verkkosivu, jossa vakuutuksia selostetaan tarkemmin. Jos sinulle sattuu seuran toiminnassa tapaturma ja haluat selvittää vakuutusten kattavuuden, tai haluat kysyä vakuutusten kattavuudesta, ota yhteyttä turvallisuusvastaavaan, taloudenhoitajaan tai puheenjohtajaan.
Merimelojien melontakouluja ja retkiä varten on aina luotu turvallisuussuunnitelma, ja vetäjille on omat pätevyysvaatimuksensa. Materiaalisalkusta löytyy turvasuunnitelmaesimerkkejä.
Jos sinulla on kysymyksiä, ehdotuksia tai kommentteja koskien Merimelojien koulutuksia ja turvallisuutta, ota yhteyttä seuran koulutus- ja turvavastaavaan osoitteessa turva(a)merimelojat.fi!