Mäntysaari

Mäntysaaressa on rantasauna, nuotiopaikka ja pikkumökki, yöpyminen omissa teltoissa. Matkaa vajalta vain 6 km. Lauttasaaren kierto lisää puolitoista kilometriä. Mökin sijainti on n. 60°08,96, 24°50,50 (WGS84).

Huomaa, että Merimelojat on vuokrannut vain osan Mäntysaaresta eli sen keskeltä kulkevan viipaleen (kartalla tontti 665). Ainoastaan itärannan sauna, saaren keskiosassa oleva tupa, jonka seinässä on seuran tunnus, kuivakäymälä ja länsirannassa oleva vanha venevaja ovat seuran alueen rakennuksia - muihin ei ole asiaa. Älä myöskään leiriydy seuran alueen ulkopuolelle.

Ohjeet täällä.

Mäntysaaren ohjeet

Mäntysaari on Merimelojat ry:n (jäljempänä seura) melovien jäsenten tukikohta. Heillä on rantautumis-, leiriytymis- ja saunomisoikeus.

Mökkiä sekä saunaa voivat käyttää ne seuran jäsenet, joilla on rantautumisoikeus. Jäsen voi tuoda saareen melovia vieraita, jolloin vierailta peritään vierasmaksuna €3,00 vuorokaudessa. Maksu suoritetaan joko seuran tilille (viite 6149172) tai tiistaipäivystykseen.

Mökin oven lukkoon sopii seuran M-avain, saunan avain sijaitsee mökissä. Kuittaa käyntisi mökin vieraskirjaan, jätä siihen palautetta myös saaren intendentille. Mökissä yöpyminen ei ole sallittua, leiriytymisen jokainen hoitaa esimerkiksi telttamajoituksessa. Mökissä ei suositella kynttilöiden tai muun avotulen käyttöä.

Saaressa vallitsee yörauha klo 22-07. Monet haluavat nukkua rauhassa, myös naapuritonttien asukkaat.

Tuhkat viedään saunan kiukaan pesästä, sovelias paikka on siellä, missä on loppuunkäytettyjä kiuaskiviä sekä katkenneita tiiliskiviä. Peltiämpäri on tuhkaa varten; sitä ei voi jättää ulos eikä kastella. Jos siellä sattuu olemaan kuumaa tuhkaa, niin ämpäri pitää viedä paikkaan, jossa sen pohjan säteilemä lämpö ei aiheuta palovaaraa.

Kiukaan vesisäiliö täytetään sadevedellä ennen lämmityksen aloittamista. Sadevettä käytetään myös löylyvetenä. Merivettä ei saa tuoda saunaan. Peseytyminen hoidetaan saunan ulkopuolella pääsääntöisesti merivedellä makean veden säästämiseksi. Nyt on testattu, että saunan lattia ei pidä vedestä. Siispä sitä ei tule lirutella sisällä kuin kiukaalle.

Mikäli makeaa vettä ei ole, silloin ei saunota. Mikään ei kuitenkaan estä tuomasta tarpeeksi vettä muassaan.

Saunan käyttäjät pilkkovat myös polttopuita vähintään käyttämänsä määrän, mielellään enemmän. Seura hankkii polttopuut, ne sijaitsevat saunan takana. Kävijöillä ei ole oikeutta kaataa eläviä tai kuolleita puita. Sahat, kiilakirves ja muut kirveet säilytetään saunan pukuhuoneessa mutta puut pilkotaan pihalla. Tuo Logmatic 250 on muuten saanut suuren suosion!

Saunapuita ei sitten käytetä nuotiossa/grillissä. Nyt saaressa on pari-kolme jätesäkillistä nuotioon sopivaa pilkettä. Niitäkin saa vapaasti tehdä lisää. Seura on saanut haltuunsa grillipaikan lähellä olevan ränsistyneen tönön. Sieltä sopii riipiä lautoja nuotio- ja saunapuiksi. Siis hae lautaa, sahaa ja tarvittaessa pilko. ee puuta sen verran, että sitä riittää seuraavallekin tulijalle.

On ääneen ihmetelty mitä se roska siinä nuotion vierellä on. Se on pientä oksaa ja muuta muraa, joka palaa iloisesti kun alla on hyvä hiillos tai tuli. Kummasteltu on myös sitä, mitä oksakasa siinä lähellä tekee. Se on tuotu siihen siksi, että nuotiolla kävijät voisivat pilkkoa siitä nuotiopuita. Hakkuupölkkyjä on ja kirveet ovat saunalla.

Pimeän aikaan saunotaan ja peseydytään myrskylyhtyjen ja/tai omien taskulamppujen valossa. Lyhdyille on ripustin ikkunoiden ulkopuolella. Kynttilöiden käyttö ei ole suositeltavaa palovaaran sekä mahdollisten steariinitahrojen vuoksi.  Saaressa on kahdeksan lyhtyä, ne on nyt täytetty paloöljyllä sekä korjattu/testattu.

Tuo juomavesi tullessasi, sillä saarella ei ole vielä toimivaa kaivoa. Saaressa on kuivakäymälä, jossa käytetään turvetta tai kariketta. Roska-astioita ei ole, joten kävijä vie omat roskansa pois. Maatuva biojäte pannaan käymälän takana olevaan kompostoriin. Älä jätä mitään nuotioon tai nuotiopaikalle, sillä mm. linnut levittävät jätteitä ympäriinsä. Käytä sitä pikkuruista biojäteastiaa. Kompostoriin ei saa viedä tuhkaa!

Saunan edessä olevalla kalliolla on saaren ainoa luvallinen nuotiopaikka, muualla avotulen tekeminen on kiellettyä. Noudata aina varovaisuutta, etenkin kuivina kausina, sammuta aina nuotio lähtiessäsi paikalta. Ja valvo sitä sen palaessa, kipinät ovat usein osoittautuneet hyvin vaarallisiksi.

Siivoa sauna, mökki ja ympäristöä käyntisi yhteydessä. Pese tarvittaessa saunan lattia. Jätä väliovi auki ja avaa tuuletusluukut. Lukitse ovet lähtiessäsi. Ja jätä saari sellaiseen kuntoon, jollaisena toivoisit sen itse näkeväsi.

Astu saareen!

Toivottavat iloiset kävijät sekä Mäntysaaren isäntä!

mantys_is<ät>merimelojat.fi

Jussi Pulkkinen, 0400-974 317