Vajaetiketti ja melontakaluston käyttö

Yleistä tietoa vajalla toimimisesta

Jos saavut vajalle omalla autolla, pysäköi autosi kadun varteen. CafeRegatan edusta on puistoalue, jossa ainoastaan tilapäinen huoltoajoon sallittu.

Kun kuljet Vajasaaren portista, muista varmistaa, että portti meneekiinni takanasi. Jos havaitset portin olevan auki klo 18:30 jälkeen, sulje se.

Tupakointi on sallittu ainoastaan Merimelojien majan terassialueella erikseen merkityllä paikalla. Muualla saarella tupakointi on ehdottomasti kielletty.

Huolehdi yleisestä siisteydestä ja noudata hyviä tapoja.

• Laita roskat asiaankuuluviin roskiksiin.

• Pidä wc-tilat, pukuhuoneet, suihkutilat ja sauna siisteinä.

Samoja tiloja käyttävät muutkin seuran jäsenet, toimi sen mukaisesti. Kun käyt suihkussa, älä juoksuta lämmintä vettä turhaan. Saarelle tulee vain kylmä vesi kaupungin vesijohtoverkosta, kuuma vesi lämmitetään
seuran omassa boilerissa. Säästä siis lämmintä vettä muillekin!

Kaluston käyttöön liittyviä ohjeita

Seura tarjoaa jäsentensä käyttöön kajakit, aukkopeitteet, melat ja melontaliivit. Jäsenten käyttöön tarkoitetut kajakit aukkopeitteineen löytyvät numeroiduilta paikoilta käyttöoikeusvajasta. Samasta vajasta löytyvät myös seuran melat ja melontaliivit. Kun lähdet melomaan, käytä käyttöoikeusvajan kalustoa.

Tärkein ohje kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraavasti:

Kajakit ja melat ovat seuran omaisuutta, joten käsittele niitä asiaankuuluvalla varovaisuudella. Lasikuituiset käyttöoikeuskajakit eivät kestä kovia kolhuja ja naarmuuntumista. Myöskään melat eivät kestä kovakouraista kohtelua. Toimi siis käyttöoikeuskaluston kanssa varovasti ja pidä mielessäsi, että samoja varusteita käyttävät monet muutkin. Jos kalustolle tapahtuu jokin vahinko, kirjaa asiasta heti tieto käyttöoikeusvajassa olevaan vikavihkoon ja ilmoita siitä kalustoryhmälle sähköpostitse osoitteeseen kalustotiimi@merimelojat.fi.

Kajakit kannetaan laiturille ja sieltä pois mieluiten kahdestaan toisen henkilön kanssa. Niitä nostetaan ja kannetaan pohjasta kiinni pitäen, ei retuuteta istuma-aukon tai luukkujen reunasta tai kansinaruista. Kajakeissa ei milloinkaan saa istua niin, että ne ovat kuivalla maalla tai laiturilla. Jos kajakissa on säätöevä, sen on oltava täysin ylhäällä, kun kajakki on laiturilla tai maassa. Evän säätönappulaa ei nosteta eikä evää kiskota vaijerista, vaan säätönappulaa liu’utetaan varovasti urassaan.

Kun lähdet melomaan, täytä aina vajakirjaan nimesi, kajakin numero ja tieto siitä, minne päin olet menossa. Jos paikalla ei näy muita, sammuta käyttöoikeusvajan valot ja sulje ovet. Palattuasi takaisin muista merkitä vajakirjaan myös paluuaikasi ja kuitata kajakki varusteineen palautetuksi. Huolehdi paluusi jälkeen käyttämästäsi kajakista ja muista varusteista. Kuivaa kajakki sisältä ja ulkoa ja vie se perä edellä takaisin numeroidulle paikalleen. Ripusta aukkopeite kajakin nokkaan ja vie mela ja melontaliivit omille paikoilleen.

Kun olet melomassa ja rantaudut luonnonrantaan, varo kolhimasta kajakkia ja melaa kiviin lähestyessäsi rantaviivaa. Isoja kiviä ja kareja voi löytyä yllättävistäkin paikoista, ole siis tarkkana. Nosta säätöevä ja peräsin ylös hyvissä ajoin. Käännä kajakki rannan suuntaiseksi, jotta keula ei kolhiintuisi. Varo edelleen kiviä. Jos rantaudut hiekkarannalle, huolehdi siitä, että eväkoteloon ei mene hiekkaa.

Älä milloinkaan raahaa kajakkia yksin hiekassa, kivikossa tai kovalla alustalla, vaan pyydä toisen henkilön apua kajakin nostamiseksi ylemmäs rantaan. Kajakki ja mela tulee nostaa niin kauas rantaviivasta, että aallot eivät pääse huuhtomaan niitä mereen tai paiskomaan niitä kiviä ja kallioita vasten. Mela asetetaan pitkälleen maahan tai kajakin istuma-aukkoon, ei nojalleen puuta tai kiveä vasten.

Kun olet lähdössä rannasta, kanna tyhjä kajakki mahdollisimman lähelle rantaviivaa pakkaamista varten. Kajakkia ei tässäkään vaiheessa saa raahata yksin kovalla alustalla, vaan sen kantamiseen tarvitaan toinen henkilö avuksi. Kun työnnät pakatun kajakin veteen, varo kolhimasta sitä kiviin ja huolehdi myös siitä, että eväkoteloon ei mene hiekkaa. Vie kajakki niin syvälle, että se ei ota kiinni kiviin tai pohjaan, kun istuudut sisään. Kun lähdet melomaan, älä työnnä melalla vauhtia kivistä tai sorapohjasta, vaan käytä tarvittaessa erillistä keppiä vauhtiin pääsemiseksi. Muista kokeilla säätöevän toimivuus ennen lähtöä.